De Vlaamse Regering lanceerde vanaf 4 oktober 2021 een projectoproep 'Digibanken - implementatietraject'. Deze projectoproep maakt deel uit van het Plan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse Regering binnen het Europees Herstelfonds.
Het Lokaal bestuur Kontich ging binnen de intergemeentelijke samenwerking ZORA werkt (met de gemeenten Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Lint, Wommelgem en penhouder Mortsel) een partnerschap aan. De partners werkten in een voortraject een samenwerkingsstrategie en projectvoorstel uit, onder de noemer 'Digibank ZORA Werkt'.
De Vlaamse Minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw keurde op 13 december 2022 het project goed en kende een subsidie toe van 499.892 euro.
Deze samenwerkingsovereenkomst verankert de gemaakte afspraken tussen de partners om de uitvoering van de samenwerkingsstrategie mogelijk te maken.
Met het project Digibank willen we:
De doelgroep van het project zijn volwassen personen met een risico op digitale uitsluiting of achterstand. Prioritair gaat de aandacht naar:
Om de toegang tot digitale technologieën te vergemakkelijk voor de doelgroepen voorziet Digibank ZORA Werkt een gratis uitleendienst met laptops voor de doelgroep.
Om een wettelijk kader voor deze uitleendienst te maken moeten we een uitleenreglement voorzien.
Eerdere gerelateerde besluiten:
De raad voor maatschappelijk welzijn is voor dit agendapunt bevoegd op grond van artikel 78 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
3° het vaststellen van andere reglementen dan die over personeelsaangelegenheden;
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Financiële weerslag ligt binnen de ZORA werkt en penhoudende gemeente Mortsel.
Enig artikel.
De Raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement uitleendienst ZORA Werkt goed.