De voorzitter opent de zitting op 18/11/2024 om 20:00.
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd op 21 januari 2019, in het bijzonder art. 41.
Er zijn geen publieksvragen.
Op 21 oktober 2024 vond een gemeenteraad plaats waarvan de notulen en het zittingsverslag in een volgende zitting moeten worden goedgekeurd.
De notulen zijn terug te vinden in bijlage, het zittingsverslag werd gepubliceerd op de gemeentewebsite en is raadpleegbaar via https://www.kontich.be/zittingsverslagen-gemeenteraad.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 32
Enig artikel.
De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 21 oktober 2024 worden goedgekeurd.
Wijziging 2024/1 van het meerjarenplan 2020-2025 van het AGB Kontich werd vastgesteld door de Raad van Bestuur in zitting van 18 november 2024. Het wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Artikel 41, §2, 21° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de goedkeuring van het meerjarenplan, en de aanpassingen ervan, van een autonoom gemeentebedrijf.
Enig artikel.
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan wijziging 2024/1 van het meerjarenplan 2020-2025 van het AGB Kontich, vastgesteld door de Raad van Bestuur van het AGB Kontich op 18 november 2024.
De beleidsrapporten van de gemeente en het OCMW vormen een geïntegreerd geheel.
Het meerjarenplan bestaat uit een strategische nota, een financiële nota en een toelichting.
In de strategische nota van het meerjarenplan worden de beleidsdoelstellingen en de beleidsopties voor het extern en intern te voeren beleid geïntegreerd weergegeven.
In de financiële nota van het meerjarenplan wordt de financiële vertaling van de beleidsopties van de strategische nota weergegeven en wordt verduidelijkt hoe het financieel evenwicht wordt gehandhaafd.
De toelichting van het meerjarenplan bevat alle informatie over de verrichtingen en het ontwerp van meerjarenplan die relevant is voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen.
Artikel 41 3° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de goedkeuring van de beleidsrapporten van het gemeentebestuur en het OCMW en de aanpassingen ervan.
Het advies van het managementteam dd. 15 november 2024
Artikel 1.
De gemeenteraad stelt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 vast, voor het gedeelte van de gemeente, omvattende de strategische nota, de financiële nota en de toelichting. De kredieten voor 2024 worden aangepast, de kredieten voor 2025 worden vastgesteld.
Art. 2.
De gemeenteraad keurt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed, voor het gedeelte van het OCMW, volgens het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van heden.
De transactiekredieten van de investeringen 2025 worden in het voorstel van aanpassing 2024/1 meerjarenplan 2020-2025 van het AGB Kontich geraamd op 683.875 euro.
Door te werken met prijssubsidies worden investeringen in het AGB slechts gefinancierd à rato van de afschrijvingen. De aannemers en leveranciers willen echter bij (op)levering betaald worden en bij grotere investeringen kan dit voor het AGB leiden tot thesaurietekorten. Om dit tijdelijk thesaurietekort te overbruggen, is het aangewezen dat de gemeente een renteloze lening toestaat aan het AGB ter financiering van de investeringen.
De terugbetaling dient te gebeuren à rato van de afschrijving van de investeringen waarvoor deze renteloze lening werd uitbetaald. De terugbetaling begint dus pas te lopen op het moment van de activering van de investering in de boekhouding van het AGB.
Voorafgaande beslissing nr. 2010.047 dd. 30 maart 2010 bevestigt dat het renteloze karakter van een lening die wordt verstrekt door een gemeente aan een AGB niet wordt aangemerkt als een verkregen abnormaal of goedgunstig voordeel in hoofde van het AGB.
De noodzakelijke kredieten zullen voorzien worden in het meerjarenplan van het gemeentebestuur Kontich.
Enig artikel.
De gemeenteraad keurt volgende leningsovereenkomst goed:
LENINGSOVEREENKOMST TRANSACTIEKREDIETEN INVESTERINGSPORTEFEUILLE 2025
Tussen:
De GEMEENTE KONTICH, met zetel te te 2550 Kontich, Gemeenteplein 1, hier vertegenwoordigd door:
Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht van de toezichthoudende overheid;
hierna genoemd ‘Uitlener’, enerzijds en
Het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF KONTICH, afgekort “AGB Kontich”, met zetel te 2550 Kontich, Gemeenteplein 1 en ondernemingsnummer 0871.968.335, hier vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur, zijnde de heer Luc ABRAMS,
Opgericht bij besluit van de gemeenteraad van de Gemeente Kontich op 13 september 2004 en goedgekeurd door de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering op 8 december 2004 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 25 januari 2005;
Overeenkomstig artikel 330 e.v. van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 is dit besluit van de raad van bestuur onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen bestuurlijk toezicht van de toezichthoudende overheid;
hierna genoemd ‘Lener’, anderzijds,
hierna samen genoemd ‘de partijen’
wordt een leningsovereenkomst gesloten met volgende voorwaarden:
Art. 1 – Voorwerp
De Uitlener verleent een lening aan de Lener, die de lening aanvaardt, gelijk aan de hoofdsom, met de duurtijd en volgens de regeling en de voorwaarden, zoals die hierna worden bepaald.
Art. 2 – Hoofdsom
De Lener erkent aan de Uitlener de som van 683.875 EUR verschuldigd te zijn. Dit bedrag wordt evenwel aangepast aan het effectief opgenomen bedrag.
Art. 3 – Doel van de lening
De lening zal uitsluitend worden aangewend voor de financiering van de transactiekredieten van de investeringen 2025.
Het bedrag van de lening wordt aan de Lener ter beschikking gesteld door opnamen via de rekening-courant tussen de Uitlener en de Lener.
Elke aanwending van het ontleende bedrag in strijd met deze overeenkomst heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het openstaande bedrag voor gevolg.
Art. 4 – Duurtijd
Deze lening is toegestaan voor een termijn tot 31 december 2058.
Tussen partijen is uitdrukkelijk overeengekomen dat al de bepalingen van de huidige overeenkomst na de vervaltijd van toepassing zullen blijven ingeval de terugbetaling, om het even welke reden, niet op de vastgestelde datum zou geschieden, en dit zonder alsdan afbreuk te doen aan de eisbaarheid.
Art. 5 - Vaststelling renteloosheid
Er is door de Lener geen enkele rente verschuldigd gedurende de volledige periode dat de lening loopt.
Art. 6 – Terugbetaling
De Lener verbindt zich er toe om het ontleende bedrag als volgt terug te betalen:
Afhankelijk van het bedrag dat effectief door de Lener wordt opgenomen, wordt de definitieve aflossingstabel opgesteld. De eerste vervaldag is 31 december van het jaar van ingebruikname van het actief.
De terugbetaling gebeurt in eerste instantie door middel van schuldvergelijking met de prijssubsidies die door de Uitlener aan de Lener verschuldigd zijn. De Lener machtigt de Uitlener om het passende bedrag op de prijssubsidies in te houden en te boeken als schuld aan de Lener. Deze inhoudingen worden gelijk gespreid over de vier kwartalen (behoudens akkoord van het directiecomité met een afwijking op de gelijke spreiding over de kwartalen).
Indien de prijssubsidies, die door de Uitlener aan de Lener worden toegekend, niet volstaan om de terugbetalingen te voldoen, is het saldo op de vervaldag betaalbaar op rekening BE66 0910 0009 8443 van de Uitlener.
Art. 7 - Boete bij te late terugbetaling
Over te laat terugbetaalde bedragen is door de Lener bij wijze van boete rente verschuldigd tegen het op dat ogenblik geldende Euribor rentepercentage (minimaal 0,00%), verhoogd met 100 basispunten, en zulks ten belope van het aantal maanden laattijdigheid waarbij iedere begonnen maand als een volledige maand zal worden aangerekend. De Uitlener is bevoegd onmiddellijke betaling daarvan te verlangen.
Ingeval van niet betaling binnen de vijftien (15) dagen na aanmaning bij ter post aangetekende brief wordt het volledige bedrag der lening onmiddellijk opeisbaar en zal het gehele nog verschuldigde bedrag vermeerderd worden met de rente zoals in vorige alinea berekend.
Art. 8 – Opeisbaarheid
Alle uit hoofde van de lening verschuldigde bedragen kunnen met onmiddellijke ingang worden opgeëist, en de lening geldt bij opeising als opgezegd indien:
× de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en het verzuim niet is te herstellen;
× de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en de Lener niet alsnog nagekomen heeft binnen 30 dagen na sommatie per aangetekend schrijven of een langere termijn in de sommatie genoemd, zich in regel te stellen.
Bij niet-naleving door de Lener van haar verplichting(en) heeft de Uitlener het recht onverminderd alle persoonlijke vorderingen en dwangmaatregelen in het algemeen verhaal uit te oefenen op al de goederen van de Lener zowel roerende als onroerende. Alle kosten van beslag, inbegrepen van bewarend beslag, zijn ten laste van de Lener.
Art. 9 - Wijzigingen
Deze leningsovereenkomst bevat de integrale overeenkomst tussen de Uitlener en de Lener en vervangt alle andere mondelinge - of schriftelijke overeenkomsten tussen de Partijen. Deze overeenkomst kan enkel schriftelijk en via uitdrukkelijk akkoord tussen de Partijen worden gewijzigd.
Art. 10 - Niet-overdraagbaarheid
Behoudens in gevallen, vermeld in onderhavige overeenkomst, kan deze overeenkomst, noch enige rechten daarin, geheel of gedeeltelijk worden overgedragen aan derde partijen.
Art. 11 - Toepasselijk recht
Deze Leningsovereenkomst renteloze lening is onderworpen aan het Belgisch recht. Enkel de hoven en rechtbanken van de woonplaats van de Uitlener zijn bevoegd.
Art. 12 – Splitsbaarheid
De nietigheid van één der artikelen van deze overeenkomst of een deel daarvan, tast de geldigheid van de overige bepalingen van deze overeenkomst niet aan, noch van de overeenkomst in haar geheel. Hun afdwingbaarheid blijft onverminderd tot wat wettelijk toegelaten is.
Ingeval van ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enige bepaling van de overeenkomst zullen partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde deze te vervangen door een bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect teweegbrengt als de ongeldige of onafdwingbare bepaling.
Evenzo zullen partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde een voor iedere partij aanvaardbare oplossing te vinden indien zich een situatie voordoet, die niet voorzien is in de overeenkomst.
Aldus opgemaakt en ondertekend te Kontich op 18 november 2024 in twee originele exemplaren, waarvan elke partij erkent er één te hebben ontvangen
Voor de Uitlener,
De Algemeen directeur, De Voorzitter van de gemeenteraad,
K. ROMBAUT P. LAMBRECHTS
Voor de Lener,
De Voorzitter van de raad van bestuur,
L. ABRAMS
Om economisch leefbaar te zijn is het nodig dat het Autonoom Gemeentebedrijf Kontich vanwege de Gemeente Kontich prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor het recht van toegang tot de door het AGB geëxploiteerde sportinfrastructuur.
Aan de gemeenteraad Kontich wordt goedkeuring gevraagd over het prijssubsidiereglement AGB Kontich.
Artikel 41, §2, 2° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.
De noodzakelijke kredieten zijn voorzien in het budget van het gemeentebestuur.
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het prijssubsidiereglement, vermeld in artikel 2 van huidige beslissing, ten voordele van het Autonoom Gemeentebedrijf Kontich goed;
Art. 2.
PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT SPORTINFRASTRUCTUUR AGB KONTICH
Het Autonoom Gemeentebedrijf Kontich heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor het kalenderjaar 2025 (zie bijlage). Op basis van deze ramingen heeft het Autonoom Gemeentebedrijf Kontich vastgesteld dat voor het kalenderjaar 2025 de inkomsten uit het verlenen van recht op toegang tot de door het AGB geëxploiteerde sportinfrastructuur minstens EUR 1.070.881,53 (exclusief btw) moeten bedragen om economisch rendabel te zijn.
Om economisch rendabel te zijn wenst het autonoom gemeentebedrijf Kontich vanaf heden de voorziene toegangsprijzen (inclusief 6 % btw) voor recht op toegang tot de door het AGB geëxploiteerde sportinfrastructuur te vermenigvuldigen met een factor 3,20.
De Gemeente Kontich erkent dat het autonoom gemeentebedrijf Kontich, op basis van deze ramingen, de voorziene toegangsprijzen (inclusief 6% btw) voor recht op toegang tot de door het AGB geëxploiteerde sportinfrastructuur moet vermenigvuldigen met een factor 3,20 om economisch rendabel te zijn.
Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van de door het AGB geëxploiteerde sportinfrastructuur wenst de Gemeente Kontich dat er tijdens het kalenderjaar 2025 geen prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van gebruikers van de sportinfrastructuur. De Gemeente Kontich wenst immers de toegangsgelden te beperken opdat de door het AGB geëxploiteerde sportinfrastructuur toegankelijk zijn voor iedereen. De Gemeente Kontich verbindt er zich toe om voor de periode vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025 deze beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.
De waarde van de prijssubsidie toegekend door de Gemeente Kontich voor recht op toegang tot de door het AGB geëxploiteerde sportinfrastructuur bedraagt de prijs (inclusief 6% btw) die de bezoeker voor recht op toegang betaalt vermenigvuldigd met een factor 2,20.
De gesubsidieerde toegangsgelden (inclusief 6% btw) kunnen steeds geëvalueerd worden in het kader van een periodieke evaluatie van de totale exploitatieresultaten van het Autonoom Gemeentebedrijf Kontich. In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is zal de Gemeente Kontich deze steeds documenteren.
Het Autonoom Gemeentebedrijf Kontich moet op de 15de werkdag van elk kwartaal de Gemeente Kontich een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers waaraan recht op toegang is verleend tijdens het voorbije kwartaal tot de door het AGB geëxploiteerde sportinfrastructuur. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debet nota die het Autonoom Gemeentebedrijf Kontich uitreikt aan de Gemeente Kontich. De Gemeente Kontich dient deze debet nota te betalen aan het Autonoom Gemeentebedrijf Kontich binnen de 5 werkdagen na ontvangst.
Een nieuw prijssubsidiereglement geldig vanaf 2026 zal worden onderhandeld tussen de Gemeente Kontich en het Autonoom Gemeentebedrijf Kontich vóór 01 januari 2026.
AGB Kontich stelt 2 jaarrekeningen op, één volgens de principes van de vennootschapsboekhouding en één volgens de principes van de beleids- en beheerscyclus (BBC).
De vaststelling en de goedkeuring van de BBC-jaarrekening verloopt volgens artikel 243 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB), dat bepaalt dat:
De jaarrekening 2023 volgens de BBC van het AGB Kontich werd vastgesteld door de Raad van Bestuur in zitting van 17 juni 2024. De gemeenteraad van 17 juni 2024 gaf een positief advies over diezelfde jaarrekening.
Op 27 september 2024 ontving AGB Kontich het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening 2023 volgens de BBC. Het besluit zit in bijlage.
Artikel 332, §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid ter kennis worden gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening 2023 volgens de BBC van het AGB Kontich.
Art. 2.
De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders van AGB Kontich voor de uitoefening van hun mandaat met betrekking tot het jaar 2023.
De budgetwijziging 2024 van de Kerkfabriek Sint Martinus werd gecoördineerd ingediend door het Centraal Kerkbestuur Kontich op 15/10/2024.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 40-41
Art. 48-50 van het decreet van 7 mei 2004 over de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en in het bijzonder de aktename van de gemeenteraad van de budgetwijzigingen binnen een termijn van 50 dagen na het gecoördineerd indienen door het CKBK
De budgetwijziging 2024 van de Kerkfabriek Sint Martinus werd gunstig geadviseerd door Monseigneur Johan Bonny bisschop van Antwerpen op 09/10/2024.
Financiële nota (zie bijlage)
Exploitatietoelage = 0,00 euro
Investeringstoelage = 0,00 euro
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2024 van de Kerkfabriek Sint Martinus.
Het budget 2025 van de Kerkfabriek Sint Martinus werd gunstig geadviseerd door Monseigneur Johan Bonny bisschop van Antwerpen op 25/09/2024.
Het budget 2025 van de Kerkfabriek Sint Martinus werd gecoördineerd ingediend door het Centraal Kerkbestuur Kontich op 15/10/2024.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 40-41
Financiële nota (zie bijlage)
Exploitatietoelage = 0,00 euro
Investeringstoelage = 0,00 euro
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de Kerkfabriek Sint Martinus.
Het budget 2025 van de Kerkfabriek Sint-Rita werd gunstig geadviseerd door Monseigneur Johan Bonny bisschop van Antwerpen op 25/09/2024.
Het budget 2025 van de Kerkfabriek Sint-Rita werd gecoördineerd ingediend door het Centraal Kerkbestuur Kontich op 15/10/2024.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 40-41
Financiële nota (zie bijlage)
Exploitatietoelage = 20.607,07 euro
Investeringstoelage = 0,00 euro
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de Kerkfabriek Sint-Rita.
Het budget 2025 van de Kerkfabriek Heilige Michaël werd gunstig geadviseerd door Monseigneur Johan Bonny bisschop van Antwerpen op 25/09/2024.
Het budget 2025 van de Kerkfabriek Heilige Michaël werd gecoördineerd ingediend door het Centraal Kerkbestuur Kontich op 15/10/2024.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 40-41
Financiële nota (zie bijlage)
Exploitatietoelage = 0,00 euro
Investeringstoelage = 0,00 euro
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de Kerkfabriek Heilige Michaël.
Het budget 2025 van de Kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen werd gunstig geadviseerd door Monseigneur Johan Bonny bisschop van Antwerpen op 25/09/2024.
Het budget 2025 van de Kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen werd gecoördineerd ingediend door het Centraal Kerkbestuur Kontich op 15/10/2024.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 40-41
Financiële nota (zie bijlage)
Exploitatietoelage = 5.227,71 euro (waarvan 94% voor Kontich)
Investeringstoelage = 18.000,00 euro
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025 van de Kerkfabriek OLV Onbevlekt Ontvangen.
Algemeen
Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.
Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.
Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.
Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.
Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.
Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
Op de algemene vergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25.01.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.
Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting
Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 35 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.
Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.
De raad van bestuur van 16.10.2024 heeft haar goedkeuring gehecht aan de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2025 evenals aan de begroting 2025.
De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.
Goedkeuren uittreding deelnemers
In zitting van 23.09.2024 heeft Borsbeek beslist om de bestaande samenwerking voor het Energiek huis met IGEAN dienstverlening stop te zetten per 31.12.2024.
Het betreft hier een gedeeltelijke uittreding van Borsbeek uit IGEAN dienstverlening in het kader van de vrijwillige fusie van Borsbeek en de stad Antwerpen.
Artikel 422 van het decreet lokaal bestuur legt het beslissingsrecht over een gehele of gedeeltelijke uittreding van een deelnemer in handen van de algemene vergadering.
Kennisname ontwerpteksten ondernemingsplan
Artikel 459 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN in de loop van het eerste werkingsjaar na het jaar waarin verkiezingen voor de algehele hernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, een nieuw ondernemingsplan voor de komende 6 jaar moet opmaken. Dit ondernemingsplan bevat een evaluatierapport over de werking van de vereniging.
IGEAN heeft de ontwerpdocumenten voorbereid en legt deze ter kennisgeving voor aan de buitengewone algemene vergadering.
De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering. Op de gemeenteraad van 19 december 2022 werd aan Sophie Baeckelmans, als vertegenwoordiger een mandaat gegeven.
De buitengewone algemene vergadering heeft op zich geen financiële gevolgen voor het bestuur.
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van Igean, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op 27 november 2024 om 19 uur. De raad van bestuur heeft in de zitting van 16 oktober 2024 de dagorde vastgelegd als volgt:
Art. 2.
De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, mevr. Sophie Baeckelmans met plaatsvervanger mevr. Ann Dierickx, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 27.11.2024 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Art. 3.
Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.
Algemeen
Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.
Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.
Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.
Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN
milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.
Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN
milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.
Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.
Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting
Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 36 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.
Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.
De raad van bestuur van 16.10.2024 heeft haar goedkeuring gehecht aan de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2025 evenals aan de begroting 2025.
De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.
Nota innovatiefonds – bepalen bijdrage
Artikel 14 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt het principe om een innovatiefonds op te richten. Dit innovatiefonds moet de vereniging in staat stellen innovatieve activiteiten, taken en projecten voor de deelnemers te onderzoeken, voor te bereiden, uit te werken en op te starten.
Op voorstel van de raad van bestuur vraagt de algemene vergadering aan de deelnemers een bijdrage in het innovatiefonds.
Om de continuïteit van de innovatieve projecten te garanderen, wordt voorgesteld om in 2025 opnieuw een bijdrage te vragen aan alle deelnemers en deze net zoals in de voorgaande jaren te koppelen aan de omzet met een bijdrage van 0,5%.
Een korte nota over de activiteiten 2024 in het kader van het innovatiefonds is als bijlage gevoegd.
De buitengewone algemene vergadering keurt het voorstel van de raad van bestuur goed.
Goedkeuren uittreding deelnemers
In zitting van 23.09.2024 heeft Borsbeek beslist om de bestaande beheersoverdrachten van Borsbeek aan IGEAN milieu & veiligheid stop te zetten per 31.12.2024.
Het betreft hier een gehele uittreding van Borsbeek uit IGEAN milieu & veiligheid in het kader van de vrijwillige fusie van Borsbeek en de stad Antwerpen.
Artikel 422 van het decreet lokaal bestuur legt het beslissingsrecht over een gehele of gedeeltelijke uittreding van een deelnemer in handen van de algemene vergadering.
Kennisname ontwerpteksten ondernemingsplan
Artikel 459 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN in de loop van het eerste werkingsjaar na het jaar waarin verkiezingen voor de algehele hernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, een nieuw ondernemingsplan voor de komende 6 jaar moet opmaken. Dit ondernemingsplan bevat een evaluatierapport over de werking van de vereniging.
IGEAN heeft de ontwerpdocumenten voorbereid en legt deze ter kennisgeving voor aan de buitengewone algemene vergadering.
De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering. Op de gemeenteraad van 19 december 2022 werd aan Sophie Baeckelmans, als vertegenwoordiger een mandaat gegeven. Met deze beslissing wordt aan de vertegenwoordiger een mandaat gegeven.
De buitengewone algemene vergadering heeft op zich geen financiële gevolgen voor het bestuur.
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op woensdag 27 november 2024 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:
Art. 2.
De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, mevr. Sophie Baeckelmans met mevr. Ann Dierickx als plaatsvervanger, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 27 november 2024 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Art. 3
Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.
De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
Op maandag 25 november 2024 om 18 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering op afstand.
De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.
Historiek
Brief van Pidpa van 18 oktober 2024 met agenda en bijlagen:
Besluit van gemeenteraad dd. 20 mei 2019 betreffende de aanduiding van mevr. Mia Wauters als afgevaardigde en mevr. Marleen Van den Eynde plaatsvervangend afgevaardigde voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40-41
Er zijn hieraan geen financiële aspecten verbonden.
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2025 en het toelichtend verslag zoals opgenomen in de bijlage goed.
Art. 2.
De gemeenteraad besluit goedkeuring te verlenen aan de toetreding/uitbreiding van opdracht zoals opgenomen in de bijlage 'toetreding/uitbreiding opdracht'.
Art. 3.
De gemeenteraad besluit goedkeuring te verlenen aan de benoemingen zoals opgenomen in de bijlage ' benoemingen'.
Art. 4.
Aan de vertegenwoordiger, mevr. Mia Wauters met plaatsvervanger mevr. Marleen Van Den Eynde, wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 25 november 2024, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.
Art. 5.
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018.
De gemeente is aangesloten bij Thuisrand. De gemeente werd per e-mail van 5 november 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Thuisrand die op donderdag 28 november 2024 plaats vindt.
Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Artikel 1.
De gemeenteraad besluit, na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van Woonmaatschappij Thuisrand van donderdag 28 november 2024:
Art. 2.
De gemeenteraad besluit de vertegenwoordiger van de gemeente Kontich, mevr. Sophie Baeckelmans, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van Thuisrand op donderdag 28 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Het lokaal bestuur Kontich is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging IKA, Investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse; Als gevolg van de onverenigbaarheid van het lidmaatschap van de raad van bestuur van een dienstverlenende vereniging en het mandaat van Vlaamse volksvertegenwoordiger diende een lid van de raad van bestuur van IKA van rechtswege ontslag te nemen.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen en de statuten van IKA
De heer Willem Wevers wordt door het college van burgemeester en schepenen voorgedragen als lid van de raad van bestuur IKA tot aan de eerste Algemene Vergadering IKA in 2025.
Artikel 1.
De gemeenteraad besluit de heer Willem Wevers, schepen, Nachtegaalstraat 48 C, 2550 Kontich, voor te dragen als kandidaat-lid voor de Raad van Bestuur van de dienstverlenende vereniging IKA tot aan de eerste Algemene Vergadering in het jaar 2025. Uit de opneming van de geheime stemming blijkt dat Willem Wevers 25 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen bekomt.
Art. 2.
De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de dienstverlenende vereniging IKA, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres lieven.ex@fluvius.be.
Het lokaal bestuur Kontich is aangesloten bij Fluvius Antwerpen. In zitting van de gemeenteraad van 18 maart 2019 werd de heer Willem Wevers voorgedragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité “Regio” van Fluvius Antwerpen. Ten gevolge van zijn vraag tot ontslag met ingang van 21 oktober 2024 als lid van het RBC Regio van Fluvius Antwerpen, dient er in zijn vervanging te worden voorzien.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen en de Statuten Fluvius Antwerpen
Volgende persoon wordt door het college van burgemeester en schepenen voorgedragen als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité Regio: Poortmans Anja.
Artikel 1.
De gemeenteraad draagt volgende persoon voor als lid voor het regionaal bestuurscomité Regio van Fluvius Antwerpen ter vervanging van de heer Willem Wevers tot aan de eerste Algemene Vergadering van Fluvius Antwerpen in 2025:
Art. 2.
De gemeenteraad besluit het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Raamovereenkomsten van derden bieden ons een verlichting in het administratieve proces aangaande aankopen. Zo treden wij regelmatig toe tot een raamovereenkomst (e.g. Brugge, V-ict-or, Vlaamse overheid, CREAT,….). Kampenhout biedt het volgende aan: "Raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijhorende hardware/software" .
Toetreden is vrijblijvend, er is geen aankoopverplichting
Geen bijdrage of lidmaatschap te betalen
Gemeente Kampenhout treedt op als aankoopcentrale in de zin van artikel 2,6° van de Wet Overheidsopdrachten voor de volgende entiteiten, hierna genoemd 'klanten':
Lokale overheden (gemeentebesturen, OCMW ’s, gemeentescholen, hulpverleningszones, politiezones, culturele centra, gemeenschapscentra, bibliotheken, autonome
gemeentebedrijven, intercommunales, interlokale verenigingen, Vzw’s,... niet-limitatieve lijst) in Vlaanderen. (zie ook bestek in bijlage punt I.5)
Deze raamovereenkomst is opgedeeld in 4 percelen:
Het bestek, verslag van nazicht van de offertes en de nodige beslissingen, bevinden zich in bijlage.
Alle vier percelen kunnen in de toekomst interessant zijn om producten van af te nemen, maar de reden om nu in te schrijven is perceel 3.
Om de installatie van nieuwe (mobiele en vaste) toestellen in de toekomst vlotter te laten verlopen willen we graag starten met Intune en autopilot. Dit is een onderdeel dat vervat zit in onze licentie van M365. Om de volledige opzet van Intune en autopilot te doen hebben we graag ondersteuning van een externe partner, die deze diensten kan leveren via perceel 3. De raming voor deze opzet is €12.500 incl. btw.
1. Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen (De toepasselijke bepalingen i.v.m. aankoopcentrales zijn terug te vinden in de artikelen 2, 6°- 8° en 47 van desbetreffende wet)
2. Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
3. Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
4. Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies
5. Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk
6. Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen
Toetreding tot de raamovereenkomst is volledig gratis. Ter compensatie van de administratieve kosten en de werkingskosten door gemeente Kampenhout, dient elke opdrachtnemer na elk jaar een bedrag over te maken op rekening van gemeente Kampenhout dat overeenkomt met 1,00 % van de gerealiseerde jaaromzet.
Er is geen afnameverplichting.
De raming van afname binnen deze raamovereenkomst zou voor dit jaar nog € 12.500 incl. btw zijn. De volgende 3 jaren houden we rekening met een afname van in totaal € 30.000.
Enig artikel.
De gemeenteraad beslist deel te nemen aan de "Raamovereenkomst voor de verwerving van diensten inzake cloud, cybersecurity, infrastructuur, netwerken, procesautomatisering en aankoop van bijhorende hardware/software" van gemeente Kampenhout, Gemeentehuisstraat 16, 1910 Kampenhout.
Instellingen die onderhevig zijn aan de wetgeving op overheidsopdrachten worden steeds geconfronteerd met complexere technisch-administratieve vraagstukken en er worden meer en meer eisen worden gesteld op vlak van vakspecifieke kennis.
Aankoopcentrales van derden bieden ons een verlichting in het administratieve proces aangaande aankopen. Zo treden wij regelmatig in een aankoopcentrale (e.g. Brugge, V-ict-or, Vlaamse overheid, CREAT…).
De ‘Opdrachtencentrale’ is ook aan aankoopcentrale dewelke heel wat (potentieel interessante) raamovereenkomsten beschikbaar heeft voor hun leden. Zij bieden ondersteuning van dienstverlening in meerdere sectoren. De leden zijn diverse soorten administraties waaronder ziekenhuizen, gemeenten, OCMW's, scholen enz. Hun huidig aanbod is ruim:
In de bijlage is een overzicht toegevoegd van de huidige en geplande raamovereenkomsten...
Op dit moment zijn de raamovereenkomsten voor papier en kantoormateriaal, schoonmaak, verzekeringen en mobiele telefonie interessant.
De samenwerking op het vlak van overheidsopdrachten en/of aanbieden van facilitaire diensten kan enerzijds positieve schaaleffecten en synergieën genereren en anderzijds is er geen afnameverplichting of instapkost. We boeken tijdswinst omdat er geen doorlooptijd is en onmiddellijk kunnen afnemen op lopende raamovereenkomsten. De jaarlijkse verplichte rapportage wordt ook opgenomen door de opdrachtencentrale. Ook zijn de prijzen beter omwille van de schaalgrootte.
1. Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen (De toepasselijke bepalingen i.v.m. aankoopcentrales zijn terug te vinden in de artikelen 2, 6°- 8° en 47 van desbetreffende wet)
2. Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
3. Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
4. Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies
5. Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk
6. Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen
Toetreding tot de aankoopcentrale is volledig gratis. Bij afname van een concrete raamovereenkomst zal een beheerskost doorgerekend worden aan de leverancier(s). Deze wordt steeds op voorhand besproken met de opdrachtgevende overheid.
Er is geen afnameverplichting.
Enig artikel.
De gemeenteraad beslist toe te treden tot de ‘Opdrachtencentrale’, Picardstraat 7, bus 100, 1000 Brussel, via het toetredingsformulier dat als bijlage aan onderhavig besluit wordt toegevoegd.
Onze huidige BBC toepassing (New Horizon van Cevi) biedt onvoldoende mogelijkheden om op een heldere en aantrekkelijke manier te rapporteren aan het managementteam, het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad of de burger. Lokaal bestuur Kontich is dan ook op zoek naar een toepassing die de (beleids)rapportering in de organisatie kan versterken. De nieuwe toepassing moet de verschillende gebruikers een duidelijk en actueel beeld geven van de realisatiegraad van doelstellingen en acties en moet kwaliteitsvolle beleidsrapporten kunnen genereren. De toepassing haalt de data uit andere toepassingen zodat de manuele invoer van gegevens beperkt blijft. De beleidsrapporten zijn eenvoudig op te splitsen of samen te stellen in functie van de informatienoden van de verschillende lezers.
Daarnaast hebben we nog een aantal andere beleidsnota’s en actieplannen (vb. Kinderkansenplan, SDG’s, communicatiebeleidsplan, seniorenbeleidsplan…) die worden opgevolgd in aparte systemen. We zien deze graag geïntegreerd in éénzelfde softwaremodule die ook monitoring van ons doorlopend beleid en projectopvolging toelaat.
De beleidsdocumenten moeten bovendien online beschikbaar worden gesteld via een visueel aantrekkelijke webtoepassing. Dit laat toe dat zowel beleidsmakers (schepenen, raadsleden) als burgers eenvoudig toegang hebben tot de (beleids)rapporten van het lokale bestuur.
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, behalve als het gaat om een van de volgende opdrachten 1) de opdracht past binnen het begrip 'dagelijks bestuur' 2) de raad de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor die overheidsopdracht nominatief aan het college van burgemeester en schepenen heeft toevertrouwd (Art. 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017)
1. Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen
2. Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
3. Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
4. Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies
5. Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk
6. Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen
De raming voor deze aankoop bedraagt circa 280.000 euro, btw en alles inclusief voor een periode van 8 jaar (4+2+2).
Dit bedrag bestaat uit een eenmalige installatiekost (20.000) en een inschattting van een jaarlijkse abonnementskost (32.500/jaar).
Deze laatste is in het ontwerp van AMJP alvast voorzien op het exploitatiebudget t.e.m. 2027 op
61423000 | Onderhoud computermaterieel | 011002 | Beleidscel |
De eenmalige installatiekost is in 2025 voorzien op investeringskrediet
2020/8409 | ICT-investeringen | 84091 | ICT doorlopende investeringen |
Enig artikel.
De gemeenteraad verleent zijn goedkeuring aan onderhavig bestek voor de opdracht rapporteringssoftware.
Het Lokaal Bestuur Kontich heeft een budget voorzien voor aanpassingen en (energetisch) up-to-date brengen van de technische installaties in de kapel van het Cultuurhuis Altena. Deze aankoop kadert in dit investeringsplan.
Het gaat concreet over de aankoop van spots voor frontbelichting. De nieuwe theaterspots zijn LED-spots die veel meer mogelijkheden bieden en een beduidend kleiner energieverbruik hebben dan de andere spots die in de kapel in gebruik zijn.
Het wordt hierdoor gemakkelijker om een kwalitatief betere ondersteuning te bieden bij voorstellingen, concerten, lezingen... en er moet minder materiaal bijgehuurd worden. Dit levert op korte termijn een significante tijdsbesparing op (ophalen en terugbrengen materiaal is niet meer nodig) en op langere termijn een terugverdieneffect door energiebesparing en het besparen op huurbudgetten.
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, behalve als het gaat om een van de volgende opdrachten: 1) de opdracht past binnen het begrip `dagelijks bestuur' 2) de raad de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor die overheidsopdracht nominatief aan het college van burgemeester en schepenen heeft toevertrouwd (Art. 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017)
1. Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen
2. Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
3. Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
4. Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies
5. Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk
6. Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen
Er werd advies opgevraagd bij IGEAN i.v.m. de specificaties in het kader van de geldende veiligheidsnormen en verwerkt in het bestek.
Investeringsproject 2020/85135 voor frontbelichting, 40.000 euro voorzien (btw inclusief).
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het bestek voor de opdracht 'levering van 7 LED-moving heads voor Cultuurhuis Altena' goed.
Art. 2.
De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, alsook de gunningswijze.
De ontgravingen dienen te gebeuren in het kader van het normale begraafplaatsbeheer. Elk jaar vervallen er grafconcessies op de begraafplaats. Om plaats te maken voor nieuwe begravingen moeten deze dan ook effectief ontgraven worden. Net als elk jaar zijn er ook nu een groot aantal graven die zijn vervallen en ontgraven mogen worden. Per jaar van verval concessies werd de lijst nagekeken door de erfgoedraad en werden de graven aangeduid door de erfgoedraad verwijderd van de lijst zodat deze zullen blijven.
Gezien de hoeveelheid van de te ontgraven graven en het gespecialiseerde werk kan dit niet door de gemeentediensten gebeuren en dient hiervoor een externe firma aangeschreven worden.
De raming wordt ingeschat op 60.000 euro.
De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, behalve als het gaat om een van de volgende opdrachten 1)de opdracht past binnen het begrip `dagelijks bestuur' 2) de raad de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor die overheidsopdracht nominatief aan het college van burgemeester en schepenen heeft toevertrouwd (Art. 41, 10° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Artikel 1.
Goedkeuring wordt verleend aan onderhavig bestek voor de opdracht “Ontgraving vervallen graven Begraafplaats centrum”. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, als ook de gunningswijze.
Art. 2
De volgende ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking: zie bijlage.
De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) voorziet in artikel 21, §1 1° voor gemeenteambtenaren de mogelijkheid om inbreuken vast te stellen die het voorwerp kunnen uitmaken van administratieve sancties. De gemeenteambtenaren moeten voldoen aan een aantal minimumvoorwaarden vastgelegd in een Koninklijk Besluit. Deze voorwaarden zijn de volgende: 1) tenminste 18 jaar oud zijn; 2) niet veroordeeld zijn geweest tot een correctionele of criminele straf behoudens veroordelingen wegens inbreuken op de wetgeving betreffende de politie over het wegverkeer; 3) minstens beschikken over een getuigschrift van het secundair onderwijs en 4) voldoen aan de voorwaarden inzake opleiding.
Het gaat om een 40 uur durende opleiding die vier verschillende onderdelen omvat: 1) de wetgeving met betrekking tot de gemeentelijke administratieve sancties; 2) conflictbeheersing + positieve conflictbeheersing met minderjarigen; 3) het vaststellen van de overtredingen en de redactie van de vaststelling en 4) de werkingsbeginselen van de politiediensten. Van alle gedoceerde onderdelen wordt een examen afgenomen. De kandidaat is geslaagd indien hij voor elk onderdeel minimum 50% van de punten heeft behaald en minimum 60% van de punten heeft behaald voor het totaal van alle onderdelen.
Elke Wijns voldoet aan alle bovenstaande voorwaarden en kan bijgevolg aangesteld worden als GAS-vaststeller.
Het is de bedoeling dat zij voornamelijk toeziet op de artikels die aansluiten op wetgeving inzake wonen.
24 JUNI 2013. - Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties
Art. 21.§ 1. De inbreuken die uitsluitend het voorwerp kunnen uitmaken van administratieve sancties kunnen eveneens worden vastgesteld door de volgende personen :
1° de gemeenteambtenaren die voldoen aan de door de Koning vastgelegde minimumvoorwaarden, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad inzake de selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid, en die daartoe door de gemeenteraad worden aangewezen. In geval van een meergemeentepolitiezone, kunnen deze gemeenteambtenaren-vaststellers vaststellingen verrichten op het grondgebied van alle gemeenten die deel uitmaken van deze politiezone, en desgevallend, van de gemeenten van een of meer andere zones, op voorwaarde dat er een voorafgaande overeenkomst daartoe werd gesloten tussen de betrokken gemeenten van de politiezone van oorsprong van de ambtenaar en, in voorkomend geval, de gemeente die tot een andere politiezone behoort.
Enig artikel.
De gemeenteraad keurt de aanstelling van Elke Wijns als GAS-vaststeller goed.
Het college van burgemeester en schepenen heeft op 3 januari 2024 een verkavelingsvergunning met kenmerk OMV_2023117104 afgeleverd aan J. Van Herck en L. Roosens.
Aan deze vergunning werd als voorwaarde gekoppeld dat de op het verkavelingsplan aangeduide 'doorgang fietsers en voetgangers' met een breedte van 2m gratis moet overgedragen worden een de gemeente Kontich.
De gemeenteraad is overeenkomstig artikel 41 van het decreet lokaal bestuur bevoegd.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Kosteloze grondafstand met uitzondering van de notariskosten ten bedrage van € 2.000.
Enig artikel.
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte van grondafstand binnen de verkaveling OMV_2023117104 goed.
In het kader van het goedgekeurde subsidieproject Blauwgroene dooradering in de bebouwde zone is 1 van de opgenomen acties (zijnde quickwin 10) om 3 resterende percelen in eigendom van de familie De Bruyn-Tilborghs aan te kopen in het signaalgebied Babbelkroonbeek maar planologisch gelegen in KMO-zone, zodat deze samen met de al door Natuurpunt verworven en heringerichte percelen kunnen instaan voor maximale waterberging door de creatie van natte natuur.
Op 14 januari 2023 tijdens een stevige winterstorm bleek immers dat de huidige retentie maar net volstond en bovendien leverde deze regenstorm ook lokale wateroverlast in de aangrenzende KMO-zone. Bedrijfsgebouwen dreigden onder te lopen.
Een schattingsverslag werd opgemaakt door ADM Group. De marktwaarde van het restperceel bedraagt € 807.000, namelijk 1 perceel aan 35 euro/m2, de andere 2 aan 40 euro/m2.
Er werd door Natuurpunt al verschillende keren onderhandeld maar dit leidde tot niks. Er kon een bemiddelaar binnen de eigen familie gevonden worden. Deze regelde een gesprek ten huize familie De Bruyn met de gemeente Kontich en Natuurpunt. Aan de hand van een presentatie is heel de historiek uitgelegd en ook waarom juist hun gronden zo belangrijk zijn in het grotere verhaal van de waterhuishouding.
Na de toelichting werd de presentatie samen met de schattingsverslagen aan de bemiddelaar bezorgd en kregen ze van de gemeente de tijd om na te denken tot uiterlijk einde november 2023.
Eind oktober 2023 werd een akkoord bereikt voor een bedrag geschat op 855.000 euro (zijnde 40 euro/m2 voor alle percelen) in totaal. Ze koppelden er verder ook enkele voorwaarden aan, welke verankerd zijn in de verkoopsovereenkomst die nu voorligt.
Het college van burgemeester en schepenen ging op 30 oktober 2023 principieel akkoord om alle percelen aan te kopen voor de aankoopprijs van 40 euro/m2 en alle ook voorwaarden die ze erbij hebben gesteld.
Eind december 2023 liet de Vlaamse overheid weten dat ze ondermeer de aan te kopen percelen voorlopig als WORG heeft afgebakend. Begin 2024 vond het openbaar onderzoek plaats. Dit bemoeilijkte het verdere proces van de aankoop aanzienlijk daar de eigenaars ook de planschade wilden innen. De finale goedkeuring ligt op de regeringstafel. Uiteraard is het niet mogelijk te verkopen aan een industriegrondprijs zijnde aan 40 euro/m2 en dan ook nog eens de planschade te willen.
Einde mei 2024 werd finaal een akkoord bereikt over alle extra voorwaarden die aan de verkoop zijn verbonden. Van de planschade werd door de verkopers afgezien.
Notaris Ilse Janssens heeft een ontwerpakte tot aankoop van deze percelen opgemaakt. De gemeenteraad van 17 juni 2024 keurde deze goed.
Op 17 juli 2024 werd de wederzijdse aankoop-verkoopbelofte door de eigenaars getekend.
Op vraag van de eigenaars werd door de gemeente Kontich een landmeter aangesteld die de perceelsgrenzen heeft opgemeten met afbakening van de perceelsgrens op terrein. Heruit blijkt dat de percelen 139A en 141A geen oppervlakte hebben van 14.875 m2 maar slechts 14.497 m2 (of 378 m2 kleiner), terwijl het perceel 175A geen 6.400 m2 maar 6.933 m2 groot is (of 533 m2 groter). De percelen in totaal zijn dus 155 m2 groter dan op het kadasterplan opgegeven.
Nu dient de definitieve akte goedgekeurd te worden door de gemeenteraad. Na verwerving zullen de percelen ingericht worden als overstromingsgebied, buffergebied en voor een groot deel bebost worden met natte natuurontwikkeling als eindresultaat zoals ook in het project Blauwgroene dooradering is vastgelegd als actie. Bovendien zullen de percelen bebost worden, bebossingssubsidies werden reeds aangevraagd en deze subsidies zijn al goedgekeurd door ANB.
De gemeenteraad is bevoegd overeenkomstig artikel 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het dossier werd besproken op de raadscommissie omgeving dd. 3/06/2024.
Uitgave: € 855.000
Subsidie: € 350.000 (via het project Blauwgroene dooradering) en € 134.032,50 (via bebossingssubsidies aan 7 euro/m2 aan 90%)
Andere inkomsten: inning eventuele planschaderegeling voor omzetting van industriegebied naar WORG (bedrag onbekend)
Enig artikel.
De gemeenteraad keurt de definitieve akte goed, opgemaakt door notaris Ilse Janssens tot aankoop van de 3 percelen zijnde kadastraal gekend als 2de afdeling Sectie E, nr 139A en 141A (14.497 m2) en 175A (6.933 m2), voor de realisatie van bijkomend overstromingsgebied kaderend in project blauwgroene dooradering.
Op 11 juni 2018 werd door het college van burgemeester en schepenen een omgevingsvergunning verleend voor het afbreken van een bestaande bebouwing en verhardingen, het bouwen van twee handelsruimten en appartementen. De vergunning omvatte evenzeer het aanleggen van een nieuwe wegenis tussen Antwerpsesteenweg en Koningin Astridlaan. In de voorwaarde bij de omgevingsvergunning is opgenomen dat de wegenis kosteloos dient te worden afgestaan aan de gemeente Kontich en gevoegd dient te worden bij het openbaar domein.
Op 31 januari 2019 is het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord gegaan dat de wegenis en zijn aanhorigheden kostenloos gevoegd zal worden bij het openbaar domein na volledige aanleg ervan.
De gemeenteraad is overeenkomstig artikel 41 van het decreet lokaal bestuur bevoegd.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Kostenloze grondafstand
Enig artikel.
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte van kostenloze grondafstand binnen het bouwproject OMV_2018001918 (Koningin Astridlaan 109/111/113/115) goed.
Er zijn twee mondelinge vragen op de GR van 18 november 2024.
Vraag 1 door Marc Bellinckx: Opvolging verkeerssituatie in de Drabstraat?
Willem Wevers: Dit punt staat geagendeerd op de verkeerscel van 2 december.
Vraag 2 door Marjan De Nayer: Hoe is de situatie i.v.m. “De Ploeg”? Architect en subsidies zijn in orde, starten de werken binnenkort?
Bart Seldeslachts: Architect heeft een voorontwerp gemaakt en nu zijn we op zoek naar concessionarissen, de selectie loopt. Er hebben zich 3 kandidaten aangemeld. Bedoeling is dat de concessionaris samen met de architect tot een definitief plan komt. We hebben geleerd uit het verleden en werken nu in de andere volgorde om tot een goed definitief plan te komen. Aan het gebouw moeten grondige verbouwingen gebeuren maar voorlopig zijn er enkel instandhoudingswerken om de winter door te komen.
Er zijn twee mondelinge vragen.
De voorzitter sluit de zitting op 18/11/2024 om 22:00.
Namens Gemeenteraad,
Kizzy Rombaut
Algemeen directeur
Peter Lambrechts
Voorzitter