De voorzitter opent de zitting op 17/04/2023 om 20:01.
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd op 21 januari 2019, in het bijzonder art. 41.
Er was 1 publieksvraag van mevrouw Suzanna Swannet - zie audioverslag
Op 13 maart 2023 vond een gemeenteraad plaats waarvan de notulen en het zittingsverslag in een volgende zitting moeten worden goedgekeurd.
De notulen zijn terug te vinden in bijlage, het zittingsverslag werd gepubliceerd op de gemeentewebsite en is raadpleegbaar via https://kontich.notubiz.be/
Art. 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Enig artikel.
De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 13 maart 2023 worden goedgekeurd.
In bijlage het beleidsrapport 2022, aangevuld met het prioritair beleid van het tweede semester, zoals het geagendeerd wordt voor de gemeenteraad van 17 april. Het komt ook nog als bijlage bij de rekening 2022.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 263
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van het beleidsrapport 2022 bij het Meerjarenplan 2020-2025.
Per brief dd. 14 maart 2023 van Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro Antwerpen werden de aandeelhouders uitgenodigd op de gewone (jaar)vergadering alsook een buitengewone algemene vergadering van de aandeelhouders die werd ingepland op 28 april 2023 om 10.00u, en als alternatieve datum voor het geval op de eerste (buitengewone) algemene vergadering een onvoldoende quorum zou worden gehaald, 31 mei 2023, eveneens om 10.00u, met als volgende agenda:
(i) Agenda van de jaarvergadering:
(ii) Agenda van de buitengewone algemene vergadering:
“VOORAFGAANDE AGENDAPUNTEN
1. Vaststelling bedrag van het vast kapitaal en aantal aandelen in de Vennootschap.
2. Kennisname van eventuele uittredingen van aandeelhouders.
AGENDAPUNTEN BETREFFENDE DE FUSIE DOOR OVERNEMING VAN DEZE VENNOOTSCHAP DOOR WOONHAVEN ANTWERPEN BV
3. a) Kennisneming en bespreking van de hierna gemelde stukken aangaande de hierna in agendapunt 4 voorgestelde fusie door overneming (de “Fusie”), overeenkomstig artikel 12:2 WVV, welke stukken ook kosteloos kunnen worden verkregen op de zetel, te weten:
b) Mededeling van de eventuele belangrijke wijzigingen die zich in de activa en passiva van het vermogen van de bij de Fusie betrokken vennootschappen hebben voorgedaan sedert de datum van opstelling van het Fusievoorstel, overeenkomstig artikel 12:27, eerste lid, WVV.
4. a) Besluit tot de fusie door overneming door de besloten vennootschap “WOONHAVEN ANTWERPEN”, rechtspersonenregister Antwerpen, afdeling Antwerpen 0403.795.657, met zetel te 2020 Antwerpen, Jan Denucéstraat 23 (de “Overnemende Vennootschap”), van het gehele vermogen - zowel de rechten als de verplichtingen - van deze coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met sociaal oogmerk “Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij ARRO Antwerpen”, rechtspersonenregister Antwerpen, afdeling Antwerpen 0403.837.130, met zetel te 2100 Antwerpen (Deurne), Gijsbrecht van Deurnelaan 22 (de “Overgenomen Vennootschap”), als gevolg waarvan deze Overgenomen Vennootschap zal worden ontbonden zonder vereffening.
b) Beschrijving van de onroerende goederen en eventuele andere vermogensbestanddelen, onderworpen aan bijzondere publiciteit, die eigendom zijn van de Overgenomen Vennootschap en in het kader van de voorgestelde fusieoperatie zullen overgaan naar de Overnemende Vennootschap, en vaststelling van de overgangsvoorwaarden.
5. Vaststelling van einde van het mandaat van de bestuurders in de Overgenomen Vennootschap bij de totstandkoming van de voorgestelde fusie door overneming.
6. Vaststelling van einde van het mandaat van de commissaris in de Overgenomen Vennootschap bij de totstandkoming van de voorgestelde fusie door overneming.
OPSCHORTENDE VOORWAARDE
7. Beding dat de besluiten aangaande de voorgaande agendapunten genomen worden onder de impliciete opschortende voorwaarde van de goedkeuring door de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders van de Overnemende Vennootschap van het Fusievoorstel en de eventuele wijzigingen van haar statuten zoals nader omschreven in de agenda van de Overnemende Vennootschap.
OVERIGE AGENDAPUNTEN
8. Volmachten aangaande de ondertekening van akten, registers, documenten en verklaringen betreffende de voorgestelde fusie door overneming.
9. Volmachten aangaande de vertegenwoordiging van de Overgenomen Vennootschap bij de belastingadministraties, het rechtspersonenregister en de ondernemingsloketten.”
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 40-41
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
De gewone algemene vergadering van Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro Antwerpen vindt plaats buiten de statutair voorziene datum om teneinde deze te kunnen combineren met een buitengewone algemene vergadering die zal moeten beslissen over de goedkeuring van de fusie door overneming tussen Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro Antwerpen (als overgenomen vennootschap) en Woonhaven Antwerpen (als overnemende vennootschap).
Deze fusie door overneming kadert binnen de hervorming van de sociale huisvestingssector en meer bepaald het decreet 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en de vorming van de erkende woonmaatschappij voor het werkingsgebied Antwerpen-Stad. De bestuursorganen van Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro Antwerpen en Woonhaven Antwerpen hebben in dat kader een fusie- en samenwerkingsprotocol goedgekeurd (in Bijlage gevoegd) waarbij de nadere achtergrond rond (i) de fusie door overneming zelf, en (ii) de nadere samenwerking tussen de verschillende woonactoren over de verschillende werkingsgebieden op het grondgebied binnen het arrondissement Antwerpen (in het bijzonder na de fusie door overneming) nader worden toegelicht.
Ingevolge de voorgenomen fusie door overneming, zal de gemeente haar aandelen die zij momenteel aanhoudt in Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro Antwerpen omruilen tegen nieuw uitgegeven aandelen op het niveau van Woonhaven Antwerpen waarbij voor ieder bestaand aandeel dat de gemeente aanhoudt in Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro Antwerpen 1.240 nieuwe aandelen in Woonhaven Antwerpen zullen worden uitgegeven. Deze nieuwe aandelen zullen de rechten en verplichtingen hebben zoals toegelicht in het fusievoorstel en het fusieverslag. Er zullen uit hoofde van de fusie door overneming derhalve geen bijkomende financiële engagementen worden gecreëerd voor de gemeente.
Artikel 1.
De gemeenteraad besluit de voormelde punten op de agenda van de gewone en buitengewone algemene vergadering, waarbij namens de gemeente als aandeelhouder een beslissing moet worden genomen en die voorgelegd worden op voormelde gewone en buitengewone algemene vergadering van Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro Antwerpen op 28 april 2023, dan wel 31 mei 2023, integraal goed te keuren.
Art. 2.
De heer Herman Verhoeven wordt volmacht gegeven om de gemeente te vertegenwoordigen op voormelde gewone en buitengewone algemene vergadering van Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Arro op 28 april 2023, dan wel 31 mei 2023 teneinde ter vergadering de stemrechten van de gemeente uit te oefenen overeenkomstig bovenstaande beslissing. Te dien einde wordt de bijgevoegde volmacht eveneens goedgekeurd.
1. Context
Het Vlaamse Gewest heeft, bij decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen, besloten om de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen te brengen en om te vormen tot één woonactor, nl. woonmaatschappijen.
Er zal één woonmaatschappij erkend worden per werkingsgebied.
Bij beslissing van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 werden de werkingsgebieden van de toekomstige woonmaatschappijen afgebakend, waardoor de huidige cvba De Ideale Woning in 4 delen wordt gesplitst, waarbij een deel wordt afgesplitst naar respectievelijk WOONHAVEN ANTWERPEN (toekomstige woonmaatschappij Antwerpen), DE VOORKEMPEN - H.E., (toekomstige woonmaatschappij […]), WOONPUNT SCHELDE-RUPEL, (toekomstige woonmaatschappij […]) en waarbij de rest behouden blijft bij de DE IDEALE WONING (toekomstige woonmaatschappij Thuisrand, zie verder).
Met het oog op de voorbereiding van de vorming van woonmaatschappijen en het afbakenen van de woonmaatschappijen per werkingsgebied, hebben de vennootschappen zoals vermeld hierboven, in samenwerking met de diverse overige betrokken actoren (zoals de VMSW en het Vlaamse Gewest) een studie- en werktraject op gang gebracht onder impuls van een stuurgroep en diverse uitvoerende werk- en adviesgroepen. Deze werkzaamheden en gesprekken hebben uitgemond in een vast voornemen van alle betrokken partijen om een partiële splitsing door overneming te realiseren overeenkomstig de artikelen 12:8 jo. 12:59 t.e.m. 12:72 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV") en overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in een voorstel van partiële splitsing, dan aan een volgende buitengewone algemene vergadering van de cvba De Ideale Woning zal worden voorgelegd. Dit punt zal aan een volgende gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd.
2. Statutenwijziging: wat de omvorming betreft van CVBA naar BV
De heden voorliggende, beoogde statutenwijziging is er op gericht de huidige rechtspersoon van de sociale huisvestingsmaatschappij, zijnde een cvba, om te vormen naar een besloten vennootschap, met wijziging van het doel en het voorwerp van de vennootschap, de bestuursorganen, de naam, etc.
Deze omvorming is verplicht door het decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en zijn uitvoeringsbesluiten;
In bijlage is het ontwerp van gewijzigde statuten gevoegd. Deze statuten zullen de huidige statuten van de cvba De Ideale Woning integraal vervangen.
De statuten zijn gebaseerd op de modelstatuten zoals beschikbaar gesteld door de Vlaamse overheid, zij werden vooraf afgetoetst met de Vlaamse administratie en zijn in overeenstemming met de geldende regelgeving.
De statutenwijziging kan worden aangenomen.
De naam van de woonmaatschappij zal “Thuisrand” zijn. Het doel en het voorwerp van de vennootschap worden aangepast aan het statuut van de woonmaatschappij, waarin de activiteiten van de voormalige sociale huisvestingsmaatschappij en deze van het voormalige sociaal verhuurkantoor worden geïntegreerd.
Aan een volgende gemeenteraad zal, samen met standpunt over de splitsing, worden gevraagd de kandidaten voor de haar toekomende bestuursfunctie binnen het nieuwe bestuursorgaan van de bv Thuisrand.
3. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft in het licht van de erkenning als woonmaatschappij
De Ideale Woning heeft op 8 januari 2023 een erkenningsaanvraag ingediend om erkend te worden als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Antwerpen–Zuidrand (onder de naam “Thuisrand”). Deze erkenning werd heden nog niet verleend door de Vlaamse regering.
Bovendien moet, zoals hoger aangegeven, de cvba De Ideale Woning worden gesplitst om te voldoen aan de door de Vlaamse regering aangenomen afbakening van de werkingsgebieden.
Onderliggende beslissing zal door de algemene vergadering van de cvba De Ideale Woning dienen te worden genomen
Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, met betrekking tot de bevoegdheid van de gemeenteraad
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de wijziging van de statuten goed, waarbij de cvba "De Ideale Woning" wordt omgevormd tot de BV "Thuisrand".
Art. 2.
De gemeenteraad keurt het gewijzigde doel en voorwerp goed van de woonmaatschappij met werkingsgebied Antwerpen – Zuidrand.
Art. 3.
De gemeenteraad keurt de nieuwe naam “Thuisrand” goed, voor de woonmaatschappij met werkingsgebied Antwerpen – Zuidrand.
Art. 4.
Deze beslissingen dienen door de bijzondere algemene vergadering van de cvba te worden genomen:
Art. 5.
De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de cvba, mevrouw Sophie Baeckelmans, krijgt de opdracht conform deze beslissingen te handelen op de buitengewone algemene vergadering van 15 mei 2023 van de cvba De Ideale Woning.
Kontich maakt actief deel uit van de sportregio Midden-Provincie, een samenwerking op sportief vlak tussen de provinciale sportdienst Antwerpen en de gemeenten Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Lint, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel en de stad Mortsel.
Met ingang van 1 januari 2015 stapte de provincie als partner uit de interlokale vereniging.
Het werkingsverslag 2022 werd op de algemene vergadering van de interlokale vereniging “Sportregio Midden-Provincie” op 15 februari door het beheerscomité goedgekeurd.
De Schepenen van Sport zetelen als afgevaardigden van de deelnemende gemeenten in het beheerscomité van de interlokale vereniging ”Sportregio Midden-Provincie”.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; artikel 40 en latere wijzigingen
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Artikel 1.
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan het werkingsverslag 2022 van Sportregio Midden-Provincie ILV.
Art. 2.
De gemeenteraad besluit een afschrift van de gemeenteraadsbeslissing over te maken aan het secretariaat van de Sportregio Midden-Provincie ILV.
Op 1 april 2023 werd de huidige overeenkomst voor het gebruik van de speelplaats van de Sint-Montfortschool automatisch met 10 jaar verlengd (zie bijlage).
Sinds 1 april 2003 is er een overeenkomst waarbij de speelplaats van de Sint-Montfortschool buiten de schooluren opengesteld wordt voor spelende kinderen en voor Chiro Koka die plaats te kort hebben.
Naar aanleiding van een beschadigd hekwerk en gezien het feit dat de bestaande overeenkomst 10 jaar liep en automatisch zou hernieuwd worden, werd een evaluatievergadering tussen lokaal bestuur en de school opgezet. In deze vergadering werd overeengekomen om de onderhoudskosten anders te verdelen. In de nieuwe overeenkomst zal de school instaan voor het onderhoud van de speeltoestellen en toebehoren, de gemeente voor het onderhoud van het terrein en de omheining.
In bijlage de nieuwe overeenkomst. Deze overeenkomst zal na goedkeuring door de gemeenteraad de oude overeenkomst vervangen.
De gemeenteraad is bevoegd voor de ondertekening van gebruiksovereenkomsten aangaande onroerend goederen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41
In een overleg tussen lokaal bestuur en de directie van de Sint-Montfortschool werden volgende afspraken gemaakt:
De kosten voor het herstel van de omheining worden opgenomen binnen het budget voor onderhoud bij de Technische dienst. (bedrag 8.142,07 euro)
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de aangepaste gebruiksovereenkomst voor de speelplaats van de Sint-Montfortschool (in bijlage) goed.
Art. 2.
Deze aangepaste versie vervangt de overeenkomst zoals goedgekeurd op de gemeenteraad dd.16 december 2002.
In overleg met het schoolbestuur OZCS en de directie zijn er samenwerkingsgesprekken lopende om de KOKON werking van Waarloos te verhuizen naar de schoolinfrastructuur van de Sint-Michielsschool en dit vanaf 1 september 2023.
Het schoolbestuur en de directie stemmen principieel toe met deze samenwerking en hebben ook een akkoord van de eigenaars van de schoolinfrastructuur, de VZW parochiale werken der Dekenij Kontich, waarmee ze een erfpachtovereenkomst hebben.
Om een verhuis mogelijk te maken en de werking operationeel te krijgen tegen 1 september 2023 is er een bindende overeenkomst nodig.
In bijlage de onderhandelde overeenkomst.
Kostprijs: 22.000 euro op jaarbasis +13,58% van de nutskosten
Dit bedrag is als volgt berekend:
Voorgesteld wordt om de schoolinfrastructuur te huren vanaf 1 augustus 2023 voor 3 jaar. Dit stelt de diensten in staat om de werking te continueren en in de komende jaren verder af te stemmen en aan te passen tegen de invoering van het nieuwe decreet Buitenschoolse Kinderopvang (januari 2026).
Deze overeenkomst is inclusief gebruik in vakantieperiodes. Voor de zomer 2023 wordt de zomerwerking van KOKON gecentraliseerd in het gebouw in de Molenstraat, Kontich centrum, om de verhuis en inrichting van de nieuwe locatie mogelijk te maken. Na evaluatie van de zomerwerking 2023 zal de vakantiewerking voor de toekomst bekeken worden. Indien KOKON gebruik maakt van de infrastructuur tijdens de vakanties, dan dient het lokaal bestuur zelf in te staan voor de schoonmaak van de gebruikte lokalen.
De ter beschikking gestelde lokalen (2 klaslokalen,1 bijhorende gang met aparte ingang alsook een kleine personeelsruimte met apart sanitair) worden exclusief aan KOKON ter beschikking gesteld. De turnzaal, refter, buitenspeelruimte, sanitaire blokken en fietsenstallingen zijn gedeeld gebruik met de schoolwerking. Na KOKON uren (18u) zijn deze ruimtes ook beschikbaar voor gebruik door derden.
De gemeenteraad is bevoegd volgens artikel 43 §2 van het decreet lokaal bestuur van 22/12/2017.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Voor het budget 2023 betekent dit een kost van: 9.167. euro huur + 1.686,25 euro nutsvoorziening = 10.853.25 euro.
Daarnaast zullen er éénmalige aanpassing/inrichtingskosten zijn (kasten, onthaalbalie, eventuele netwerkkosten, inrichting personeelsruimte), ingeschat op 5.000 euro.
Voor het budget 2024-2025 in het MJP betekent deze overeenkomst een kost van 22.000 euro huur op jaarbasis + nutskosten (ingeschat) 5.000 euro per jaar. Een bedrag van 27.000 euro dient dus minimaal voorzien te worden.
Daar staat tegenover dat het onderhoudscontract voor BKO Waarloos met de firma ITZU kan stopgezet worden (kostprijs op jaarbasis 16.002,25 euro)
Ook de energiekosten voor de locatie BKO Waarloos vallen weg (afrekening 2022 nog niet beschikbaar), alsook interventiekosten voor herstelling en onderhoud van de infrastructuur. (Er vanuit gaande dat de locatie definitief gesloten wordt en geen andere invulling krijgt.)
Enig artikel.
De gemeenteraad keurt de terbeschikkingstellingsovereenkomst met het schoolbestuur OZCS goed.
Het decreet Leersteun bepaalt dat een schoolbestuur moet aansluiten bij één leersteuncentrum (LSC) naar keuze, met uitzondering van een specifiek leersteuncentrum type 4, 6 of 7, georganiseerd door een bestuur van het eigen of een ander onderwijsnet, om leersteun te kunnen ontvangen voor de leerlingen en leerkrachten van zijn school/scholen voor gewoon (basis)onderwijs.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur; artikelen 40, 41 en 56.
Leersteuncentra komen in de plaats van de huidige ondersteuningsnetwerken. Volgens de ontwerptekst van de memorie van toelichting kiest de Vlaamse Regering hiermee voor een nieuw ondersteuningsmodel.
Thans werkt A-HA! School Kontich samen met het Ondersteuningsnetwerk van OKO+, dit engagement loopt af aan het eind van dit schooljaar (i.e. 2022-2023).
Directie en Schoolbestuur wensen toe te treden tot het Leersteuncentrum van OVSG.
Beheerscomité van de Scholengemeenschap Merkpunt, waartoe A-HA! School behoort, steunt de keuze voor het Leersteuncentrum van OVSG (protocol in bijlage) na overleg op 16/02/2023.
Schoolraad steunt de keuze op 01/03/2023.
Principieel goedgekeurd door college van burgemeester en schepenen op 27/02/2023.
Geen
Enig artikel.
De gemeenteraad keurt de toetreding van A-HA! School Kontich tot het Leersteuncentrum van OVSG goed.
Naar aanleiding van enkele evoluties in het kermisgebeuren werden er aanpassingen gedaan aan het kermisreglement.
Gezien de moeilijkheden die reeds jaren worden ondervonden om kermiskramen te vinden voor de Sint-Rita wijkkermis werd er besloten dat de wijkraad op zoek gaat naar een andere invulling voor de kermiskramen. Er zal vanuit de gemeente geen oproep meer worden gedaan naar foorkramers. Bijgevolg wordt de Sint-Ritakermis uit het kermisreglement geschrapt.
In artikel 2 van het kermisreglement wordt de beslissing rond data, openingsuren en abonnementen gedelegeerd naar het CBS. In het volledige reglement wordt deze delegatie verduidelijkt en in regel gesteld met de praktijk en geldende wetgeving.
In opvolging van de controle op de openbare orde en veiligheid kan in hoogdringendheid een beslissing inzake de organisatie van de kermis genomen worden via burgemeestersbesluit, in afwachting van bevestiging op het eerstkomende CBS.
In artikel 3 van het kermisreglement werd het maximaal aantal standplaatsen per kermisuitbater van 2 opgetrokken naar 3. Er zijn steeds minder kermisuitbaters. Diegene die nog overblijven hebben vaak meerdere kramen.
In artikel 13.3 worden de oprijtijden voor het gemeenteplein aangepast van 21 u. naar 14 u. Dit op vraag van de foorkramers.
De wetgeving rond drank- en voedselverpakkingen werd geactualiseerd.
Bericht in toepassing van artikel 13 van het KB van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie.
Enig artikel.
De gemeenteraad keurt de aanpassingen aan het kermisreglement met onmiddellijke inwerkingtreding goed.
De uitbater heeft de keuze om zijn terras permanent op te stellen of om het terras enkel tijdens het terrasseizoen (van 1 maart tot en met 31 oktober) op te stellen, met uitzondering voor de inname buiten de gevelbreedte. Dit terras mag enkel geplaatst worden van 1 mei tot en met 30 september.
Het plaatsen van een permanent/gesloten terras op het openbaar domein, bestaande uit een overdekte constructie waarvan alle elementen tot één geheel zijn samengevoegd die op een permanente basis geplaatst worden, valt niet onder de bepalingen van het terrasreglement. Wie een permanent/gesloten terras wil plaatsen, moet een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen aanvragen.
Na overleg met de financiële dienst gaan we geen apart belastingreglement terrassen opstellen, maar dit als extra categorie opnemen in het retributiereglement inname openbaar domein. Dan kan de aanvraag via EagleB verlopen, advies veiligheidsdiensten + onmiddellijke betaling.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 40 § 3.: De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het terrasreglement in bijlage goed, met inwerkingtreding vanaf 1 mei 2023.
Art. 2.
Het nieuwe terrasreglement vervangt het terrasreglement dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 februari 2017.
In gevolge het nieuwe terrasreglement werd de contantbelasting inname openbaar domein aangepast met vermelding van de kostprijs voor de eilandterrassen buiten de gevelbreedte. Deze eilandterrassen mogen geïnstalleerd worden vanaf 1 mei tot 30 september.
De toelating tot het in gebruik nemen van het openbaar domein dient elektronisch te worden aangevraagd en betaald.
Het belastingsreglement dient te worden aangepast naar een contantbelasting ingevolge deze nieuwe procedure van aanvraag tot inname van het openbaar domein en de wijze van betaling.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college worden toevertrouwd: het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen.
Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzingen.
Dit decreet regelt de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de gemeentebelasting.
Omwille van de verkeershinder die de inname van openbaar domein vaak met zich meebrengt is het wenselijk de veroorzakers van deze hinder een vergoeding te laten betalen voor de inname van het openbaar domein.
De begrotingsnoodwendigheden voor de volgende aanslagjaren nopen tot het behoud van deze belasting.
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de contantbelasting op de inname openbaar domein van 1 mei 2023 tot en met 31 december 2025 goed.
Het huidige reglement, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 18 mei 2020, blijft geldig tot 30 april 2023.
Art. 2.
Met ingang van 1 mei 2023 tot en met 31 december 2025 wordt een belasting geheven op de inname van het openbaar domein ten laste van diegenen die:
a) containers plaatsen op de openbare weg of een gedeelte hiervan.
b) bij bouw- of verbouwingswerken, een deel van het openbaar afsluiten of laten afsluiten.
c) schutsels, stellingen, werfketen, torenkranen, betonpompen, chapewagens, hoogtewerkers, bouwliften, graafmachines, bouwmaterialen, ... (niet-limitatieve opsomming) en alle andere constructies, voertuigen, machines en werktuigen plaatsen of laten plaatsen ten gevolge van bouwwerken en verbouwingswerken. De voertuigen die belast werden overeenkomstig dit reglement worden niet aangesproken in de belasting op het parkeren in de blauwe zone.
d) Voor de niet-rijvaardige voertuigen en aanhangwagens die langer dan 24 uur een plaats op de openbare weg innemen en waarvoor reeds een GAS-proces-verbaal werd opgesteld. Onder aanhangwagens worden alle voertuigen verstaan die dienen om bevestigd te worden aan een trekhaak van een trekkend voertuig.
e) een eilandterras buiten de gevelbreedte plaatsen.
Art. 3.
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
Openbaar domein: de openbare weg inclusief voet- en fietspaden en parkeerruimte (al dan niet afgebakend) en de groene ruimten, wandelplaatsen, parken, pleinen en alle stukken van de openbare ruimte buiten de openbare weg, die openstaan voor het verkeer van personen.
Eilandterras buiten de gevelbreedte: Een eilandterras is een terras dat niet tegen de gevel van een horecazaak gesitueerd is. Een eilandterras buiten de gevelbreedte kan enkel toegestaan worden als het voetpad minimum 2 meter diep is. Tussen de ingang van de uitbating en het eigenlijke terras mag zich geen rijweg of openbare weg bevinden, tenzij deze ingericht is als woonerf. De diepte van het terras wordt bepaald in functie van de grootte van het plein of straat. Dit terras mag enkel geplaatst worden van 1 mei tot en met 30 september. Het opstellen van de terrassen mag gebeuren in de week van de 1ste mei en het verwijderen dient te gebeuren voor 1 oktober.
Art. 4.
De belasting wordt als volgt vastgesteld:
a) voor containers, bij inname van het openbaar domein (of gedeeltelijke inname), vanaf de vierde werkdag, waarbij zaterdag en zondag als 1 werkdag worden beschouwd, 12 euro per dag en per container met een minimum van 36 euro. De dagen van plaatsen en van wegnemen van de containers worden voor een volledige dag gerekend.
b) voor elke andere inname van het openbaar domein naar aanleiding van bouw- of verbouwingswerken vanaf de vierde dag, waarbij zaterdag en zondag als 1 werkdag worden beschouwd, 0,60 euro per dag en per m² ingenomen oppervlakte van het openbaar domein, met een minimum van 75 euro. Gedeelten van een vierkante meter worden afgerond naar boven. De dagen van het plaatsen en van het wegnemen worden voor een volledige dag gerekend.
c) voor het afsluiten van een straat voor meer dan 2 uren wordt een kost van 75 euro per begonnen dag aangerekend.
d) voor de voertuigen en aanhangwagens die wederrechtelijk de openbare weg van de gemeente Kontich innemen, wordt vanaf de 8ste dag na de verzending van het GAS-proces-verbaal aan de eigenaar of de houder van de nummerplaat van het voertuig, een belasting van 3 euro per dag en per voertuig/aanhangwagen aangerekend.
e) voor het plaatsen van een eilandterras buiten de gevelbreedte wordt een kost van 0,25 euro/m² per dag aangerekend. Gedeelten van een vierkante meter worden afgerond naar boven. De dagen van het plaatsen en van het wegnemen worden voor een volledige dag gerekend.
Art. 5.
Op het eerste verzoek van het gemeentebestuur moet, binnen de 24 uren, de ingenomen oppervlakte worden vrijgemaakt, zo niet zal de opruiming gebeuren door of in opdracht van het gemeentebestuur en worden de kosten verhaald op de aanvrager, en indien deze niet bekend is op de bouwheer.
Art. 6.
Van de belasting zijn vrijgesteld de inname van het openbaar domein ten gevolge van:
a) het oprichten of verbouwen van woongelegenheden door de Vlaamse Maatschappij voor sociaal wonen of door haar gewestelijke en/of plaatselijke bouwmaatschappijen;
b) het verbouwen van door brand vernielde of beschadigde gebouwen;
c) werken uitgevoerd door of in opdracht van openbare besturen, en daarmee gelijkgestelde instellingen, en de werken van water-, gas-, telefoon- of elektriciteitsmaatschappijen.
Art. 7.
De belasting valt ten laste van de natuurlijke of rechtspersonen die de betrokken werken uitvoert of de ruimte op het openbaar domein inneemt.
De belastingplichtige is ertoe gehouden voor de inname van het openbaar domein het online aanvraagformulier in te vullen. Voor het vaststellen van het tijdsverloop is het belangrijk dat de betrokkenen tijdig de juiste data en oppervlakte of eventuele wijzigingen in het elektronisch systeem doorgeven om de nodige vaststellingen te kunnen doen. Onder tijdig wordt verstaan:
Art. 8.
De betaling dient op elektronische wijze te gebeuren bij de aanvraag.
Het openbaar domein kan pas worden ingenomen na betaling van de contantbelasting.
Art. 9.
Bij gebrek aan een aangifte binnen de gestelde termijn of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte wordt de belasting van ambtswege ingekohierd. De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een bedrag gelijk aan de verschuldigde belasting.
Art. 10.
Dit reglement heft alle voorgaande raadsbesluiten betreffende de contantbelasting op de inname openbaar domein met ingang van 1 mei 2023 op.
IGEMO heeft een groepsaankoop aangaande "duurzame voertuien" gevoerd. Deze opdracht heeft als voorwerp "sluiten van een raamovereenkomst tot aankoop duurzame voertuigen - GUBES2100005", voor een periode van 48 maanden.
Op 28 januari 2022 heeft de raad van bestuur van IGEMO de opdracht met betrekking tot de groepsaankoop gegund aan diverse partijen in functie van de percelen. Het volledige gunningsverslag kan je vinden in bijlage. De opdracht werd besloten op 19 april 2022.
De gemeente is opgenomen als entiteit die kan afnemen van de raamovereenkomst.
Een aankoopcentrale is een aanbestedende overheid die gecentraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht. De aanbestedende overheid die beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren. Deze aansluiting verplicht de gemeente niet tot effectieve plaatsingen van een opdracht. Als aangeslotene bij de aankoopcentrale kan de gemeente rechtstreeks opdrachten plaatsen bij de opdrachtnemer, conform het bestek, aan wie de aankoopcentrale de opdracht heeft gegund.
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen (art. 40, §2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017), eventueel samen te lezen met artikel 41 van het decreet lokaal bestuur.
1. Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen.
2. Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
3. Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
4. Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.
5. Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk.
6. Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen.
Artikel 1.
De gemeente Kontich sluit zich aan bij de aankoopcentrale van Igemo (Igean) voor de plaatsing van de opdracht aankoop duurzame voertuigen voor lokale besturen in verschillende percelen, die door de aankoopcentrale zijn gegund aan de opdrachtnemers volgens het gunningsverslag in bijlage.
Art. 2.
De opdrachten in het kader van dit raamcontract worden binnen de looptijd van de raamcontracten rechtstreeks door de gemeente gegund aan de leveranciers volgens gunningsverslag in bijlage zonder de betrokkenheid en aansprakelijkheid van Igemo (Igean).
Vraag 1 - Raadslid M. Van den Brande - personeelsbesparingen
In de laatste raadscommissie ondersteuning hebben we een heel mooie presentatie over het personeelsbeleid in onze gemeente gekregen. Het gaf ons een goed zicht op hoe ons personeelskader eruit ziet. Maar ik herinner me ook dat er in het meerjarenplan ook een aantal besparingen werden ingeschreven. In december werd gezegd dat dit zou gaan over een 10-tal VTE die zouden moeten verdwijnen. In de raadscommissie heeft een andere schepen gezegd dat het over 16 VTE's zou gaan. In de rapportering zien we nog niets tot uiting komen, de staafjes bewegen niet. Mijn vraag is hoe het college dit gaat aanpakken en zien we daar verschillende opties - al naargelang de partij - over welke besparingen moeten worden gehaald?
Antwoord burgemeester B. Seldeslachts: De intentie bij de opmaak van het budget eind 2022 was om tegen het einde van de legislatuur een besparing te realiseren. We hebben hiervoor ook een nominatief bedrag in gezet, met de duidelijke beslissing als college om dit samen met het MATT te bekijken. De rapportering van 2022 gaat over vorig jaar. Naast personeel zijn er natuurlijk verschillende punten met budgettaire gevolgen, maar de intentie van het CBS is om ook te proberen een beweging te doen in onze formatie tegen het einde van de legislatuur. Zoals gezegd, is het een keuze om dit samen met het managementteam te doen. We bekijken dit bijvoorbeeld volgende week al op één van onze beleidsdagen.
Schepen W. Claes: Het had te maken met het aantal jaren dat er zou bespaard worden en dan kwamen we op 16 jaarlonen. Hoe het bedrag juist samengesteld werd en de optelsom heb ik thuis wel ergens liggen, maar dat heb ik nu niet bij. Volgende week is dit inderdaad te bekijken of het realistisch is.
Raadslid M. Van den Brande: Het ging over 800.000€ en als je dit met jaarlonen doet, is dat inderdaad een ander verhaal. Ik denk dat het goed is dat het uitgepraat wordt met het MATT want dit zal toch gevolgen hebben voor het hele kader.
Vraag 2 - Raadslid M. Van den Brande - Park and ride
Op de Park and ride in Kontich heeft een bedrijf een laadstation geïnstalleerd voor elektrische wagens. In ons perspectief ging daar een lus voor trams komen en wat combinatie om van vervoermiddel te wisselen. Het feit dat dit laadstation er is, wil dat zeggen dat we de thematiek van de tram dan links laten liggen, dat de plannen opgeborgen zijn? ALs dat het geval is, wat wordt er dan gedaan aan de bereikbaarheid van de carpoolparking voor fietsers, voetgangers? In belendende straten soms moeilijk om te parkeren, interessant om die parking dan op dat moment te hebben, zij het dat die niet bereikbaar is voor voetgangers, fietsers. Wat zal hierrond gebeuren?
Antwoord schepen W. Wevers: De komst van het snellaadstation staat op zich los van de eventuele komst van de tram. Deze is ook nog niet helemaal van de baan, maar in de vervoerregio van Antwerpen zijn de eerste tramlijnen die in de toekomst zouden worden geanalyseerd, wel afgeklopt. Spijtig genoeg viel Kontich hier uit de boot. Afstand tot de grootstad in eerste onderzoeken voor heel kwalitatieve buslijnen etc. Maar de investeringen in infrastructuur om tot in Kontich te geraken zijn natuurlijk veel verder dan tot in Edegem aan het UZA. De inschatting is dat het potentieel kleiner is hoe verder je van de stad gaat voor deze zeer kwalitatieve buslijnen. Als blijkt dat er toch een groot potentieel is, dan kan de tram terug op tafel worden gelegd. Deel 2 van de vraag is wel positiever, namelijk het bereikbaar maken van de carpoolparking voor de zwakke weggebruiker. Er zijn niet veel plaatsen waar je dergelijke situatie zal vinden, maar er zijn nu uitgetekende plannen voor en daar moet AWV nog de laatste kink in de kabel wegwerken. We hebben vergunningsgewijs nog een probleem. De verwachting is dat we dit jaar /begin volgend jaar aan de kant van de Expressweg een dubbelrichting fietspad kunnen aanleggen en dan is de oversteek mogelijk voor fietsers en voetgangers langs de kant van de school en de P&R. We agenderen dit nog op een volgende commissie omgeving.
Vraag 3 - Raadslid M. Van den Brande - Sociale woningbouw
Het was volop in de media afgelopen weekend en Minister Diependaele zelf, gaf aan dat er 180 huurders op de wachtlijst staan omdat heel wat gemeenten niet het nodige doen naar sociale woningbouw toe. Uit de monitor van de VRT komt Kontich er niet goed uit. We beschikken maar over 2 sociale woningen op 100 huishoudens, dit is bijzonder weinig als je naar de buurgemeenten gaat kijken. Wat zijn de inspanningen die we daarvoor vanuit Kontich gaan ondernemen? Hoe is dit neergeschreven in een plan? Hoe gaan we dit verder ontwikkelen?
Antwoord schepen C. Vanbaeden: Jammer genoeg kan ik de cijfers niet ontkennen. We moeten zeker nog een hele inhaalbeweging doen vanuit Kontich binnen het BSO (bindend sociaal objectief) dat hier sterk aan gelinkt is. We voorzien binnenkort nog een themacommissie om terug te koppelen over de cijfers van het BSO. We moeten dit ook tweejaarlijks rapporteren aan wonen Vlaanderen. Complexiteit van de nieuwe woonmaatschappij is ook een oefening die erbij komt. We hebben er voor gezorgd dat het geen negatieve impact zou hebben op alle lopende projecten. We hebben nog altijd ons lokaal woonoverleg, zal ook blijven doorlopen. Toelichting op de commissie volgt. Nog een infovergadering gehad rond J. Charlottestraat. Gaan we BSO halen deze legislatuur? Neen, volgende legislatuur? Misschien, als Kontich wel heel veel moeite om sociale woningen bij te creëren via een samenwerking met het sociaal verhuurkantoor, maar die cijfers tellen niet mee in het behalen van het BSO.
Raadslid J. Fillet: De waarneming van CD&V is heel terecht. Het is een pijnlijke historie. In de vorige legislatuur had ik zelf deze bevoegdheid als schepen. De kast van de voorganger was helemaal leeg. Ik heb mijn opvolgster zelf gebriefd over de lopende dossiers. Ik had toen 5 locaties die klaar waren om voor bestemming sociaal wonen erbij in te steken. Deze legislatuur heb ik een andere rol, maar heb ik toch voorstellen gedaan o.m. Romeosite, vredegerecht site te bekijken als mogelijke locatie. We proberen echt wel suggesties te doen voor sociaal wonen. Ik merk weinig appetijt bij het bestuur om daarop in te haken. De jongensschool te Waarloos zal toch aan de privé verkocht worden, dus zal niet voor sociaal wonen zijn. Het ligt aan politieke wil volgens mij, om stappen vooruit te zetten en op te leveren. Sector wordt door zijn eigen minister niet makkelijk gemaakt. Heel die werking ligt eigenlijk stil. Dramatische situatie waarin we zitten. Van de 11 VTE's in het SVK zijn er nog 2 actief. Waar is dat bestuur? Je zorgt toch dat winkel blijft draaien? Ik zie dat niet.
Schepen C. Vanbaeden: Privatieve verkoop van de jongensschool is niet uit mijn mond gekomen, wel de ambitie om in te zetten voor sociale woningen heb ik gezegd. Van de Romeo site zijn we zelf geen eigenaar. Onze huisvestingsambtenaar heeft dit onder de aandacht gebracht, maar anderen beslissen wat ze met hun eigendom doen. Door de financiële last in te voeren gaan projectontwikkelaars wel in op creëren van sociale woningen. Er worden dus zeker door dit CBS inspanningen gedaan. We hebben geen bouwgronden meer ter beschikking, in andere gemeenten wel, dus proberen we de nodige inspanningen daar te doen via die weg. Visienota van het CBS geeft ook aan dat onze voorkeur gaat naar om dit via spreidingsplan te doen. De eerste resultaten van inspanningen in het bouwreglement, daarvan liggen de resultaten op tafel. Wat je zegt over het SVK is niet de realiteit. SVK is ingekanteld, het vertrek van medewerkers is niet onze verantwoordelijkheid als gemeente. We hebben deze bezorgdheden naar DIW ook gedeeld. Er zijn heel wat interimvervangingen geweest, inspanningen worden hier blijkbaar weggeveegd. Bovendien ook heel wat begeleiders die nog werken bij DIW die activiteiten van SVK hebben opgenomen.
Burgemeester B. Seldeslachts: Het gaat om inspelen op de mogelijkheden die er zijn. In de vorige legislatuur hadden we een belangrijke stap kunnen nemen in Groeningen, anders was daar wel een belangrijke stap gezet. Maar aan ieder van zo'n projecten zijn er voor- en nadelen. Stel dat we dat samen hadden kunnen goedkeuren in de gemeenteraad had dit anders geweest.
Raadslid M. De Nayer: Wat het vredegerecht betreft, hebben wij dat zelf ook wel. In de beleidsvisie wonen die dateert van 2020 of 2021 vind je aantal zaken op gelijst waaraan mogelijk gaat gewerkt worden. Site vredegerecht moet niet grootschalig zijn, maar je kan dat verbinden met daar ook aantal woningen te bouwen want site wel vrij groot dus combinatie mogelijk. De romeo site kan toch met andere partners van gemeente (zoals HEKLA) worden bekeken. We moeten bij andere gemeenten op tafel kloppen om daarvoor te ijveren. We moeten alle opportuniteiten aanwenden en dat kunnen we nu niet zeggen. Het is wel op gelijst in een beleidsvisie, maar er volgt geen realisatie.
Burgemeester B. Seldeslachts: Op de politieraad heeft Joost die opmerking ook gemaakt over de Romeosite. De woningmaatschappij heeft het ook niet willen kopen. Wij zouden het goedkoper verkopen aan de woningmaatschappij als het onze eigendom zou zijn, maar dat kan je niet van andere eigenaars verwachten.
Er zijn 3 mondelinge vragen.
De voorzitter sluit de zitting op 17/04/2023 om 21:42.
Namens Gemeenteraad,
Kizzy Rombaut
Waarnemend algemeen directeur
Peter Lambrechts
Voorzitter