Terug
Gepubliceerd op 16/02/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 13/02/2023 - 20:00

Begraafplaatsreglement met natuurbegraafplaats - Goedkeuring

Aanwezig: Peter Lambrechts, Voorzitter
Bart Seldeslachts, Burgemeester
Luc Abrams, Marleen Van den Eynde, Wim Claes, Willem Wevers, Sophie Baeckelmans, Cindy Vanbaeden, Schepenen
Ronny Roofthooft, Ann Dierickx, Marion De Bock, Mia Wauters, Anja Poortmans, Yvonne De Ridder, Guido Daelemans, Walter Claes, Fons Francken, Luc Blommaerts, Begga Van linden, Marc Van den Brande, Eric Van den Eynde, Felicia Van Thuyne, Marc Bellinkx, Wim Annaert, Joost Fillet, Marjan De Nayer, Nele Van der Spiegel, Raadsleden
Kizzy Rombaut, Waarnemend algemeen directeur
Feiten en context

Door de opstart van de natuurbegraafplaats dient het begraafplaatsreglement aangepast te worden.
De nieuwe bijgevoegde punten in het reglement zijn:

2.3.3. NATUURBEGRAAFPLAATS

Artikel 26. Op de natuurbegraafplaats kunnen alleen urnen begraven worden die biologisch afbreekbaar zijn met een max diameter van 27 cm. Het niet mogelijk om een ontgraving aan te vragen tenzij op bevel van de rechtbank. Er wordt geen duurtijd aan gekoppeld bij de aankoop van de concessie omdat de urnen vergaan binnen afzienbare tijd. Hierdoor kan er ook geen verlenging van de concessie aangevraagd worden.

Artikel 27. Afscheid van de overledene wordt genomen aan de afscheidsruimte hiervoor voorzien. Hier kunnen ook de bloemen en kransen gelegd worden.

7.3 NATUURBEGRAAFPLAATS

Artikel 54. Iedereen kan kiezen voor een begraving van een urne op de natuurbegraafplaats. Deze biologisch afbreekbare urnen worden in een natuurlijke omgeving geplaatst en zullen overgroeid worden door bloemen en planten.

8.4. HERINNERINGSZUIL – STROOIWEIDE EN NATUURBEGRAAFPLAATS
Artikel 67. Aan de strooiweide en aan de natuurbegraafplaats zullen herdenkingszuilen worden voorzien, waarop, na een uitstrooiing of begraving van een urne op de natuurbegraafplaats, een naamplaatje ter nagedachtenis van de overledene kan worden gemonteerd.
Dit naamplaatje vermeldt de naam van de overledene, de geboortedatum en de datum van overlijden.
Dit naamplaatje moet besteld worden bij de dienst burgerzaken. Nabestaanden hebben de keuze dit wel of niet te laten plaatsen.

De montage van het naamplaatje gebeurt door de gemeente. Elk naamplaatje blijft voor een periode van minstens 10 jaar, te rekenen vanaf de overlijdensdatum, op de herinneringszuil.

Bevoegdheid

De gemeenteraad is voor dit agendapunt bevoegd op grond van artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Art. 40 § 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.

Juridische Grond(en)

Decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging: Artikel 24 §1, 2°

Indien de overledene dit schriftelijk heeft bepaald of, bij gebrek aan schriftelijke bepaling door de overledene, op gezamenlijk schriftelijk verzoek van zowel de echtgenoot of van diegene met wie de overledene een feitelijk gezin vormde als van alle bloed- of aanverwanten van de eerste graad of, indien het om een minderjarige gaat, op verzoek van de ouders of voogd, kan de as van gecremeerde lijken:

worden begraven op een andere plaats dan de begraafplaats. Deze begraving kan evenwel niet gebeuren op het openbaar domein, uitgezonderd de begraafplaats bedoeld in het eerste en het tweede lid. In afwijking van deze bepaling kan de gemeente zones afbakenen, andere dan de begraafplaats, waar de as van gecremeerde lijken kan worden bewaard of begraven in een urne vervaardigd uit biologisch afbreekbare materialen. Indien het een terrein betreft dat niet in eigendom is van de overledene of zijn nabestaanden, is een voorafgaande, schriftelijke toestemming van de eigenaar van het betrokken terrein vereist.

Argumentatie

Meer en meer gemeenten bieden een mogelijkheid aan tot een natuurlijke begraving van een ecologisch vergaanbare urne. Onze begraafplaats in het centrum van Kontich heeft voldoende ruimte om dit ook te kunnen aanbieden. In de buitenste cirkel van de begraafplaats staat een bomenrij waartussen de urnen kunnen begraven worden. Daartussen wordt gezorgd voor planten en bloemen door de beheerders van de begraafplaats.

Financiële weerslag - BBC

De natuurbegraafplaats is gratis voor inwoners maar kost 150 euro voor niet-inwoners.

Een naamplaatje kost 35 euro.

Publieke stemming
Aanwezig: Peter Lambrechts, Bart Seldeslachts, Luc Abrams, Marleen Van den Eynde, Wim Claes, Willem Wevers, Sophie Baeckelmans, Cindy Vanbaeden, Ronny Roofthooft, Ann Dierickx, Marion De Bock, Mia Wauters, Anja Poortmans, Yvonne De Ridder, Guido Daelemans, Walter Claes, Fons Francken, Luc Blommaerts, Begga Van linden, Marc Van den Brande, Eric Van den Eynde, Felicia Van Thuyne, Marc Bellinkx, Wim Annaert, Joost Fillet, Marjan De Nayer, Nele Van der Spiegel, Kizzy Rombaut
Voorstanders: Peter Lambrechts, Bart Seldeslachts, Luc Abrams, Marleen Van den Eynde, Wim Claes, Willem Wevers, Sophie Baeckelmans, Cindy Vanbaeden, Ronny Roofthooft, Ann Dierickx, Marion De Bock, Mia Wauters, Anja Poortmans, Yvonne De Ridder, Guido Daelemans, Walter Claes, Fons Francken, Luc Blommaerts, Begga Van linden, Marc Van den Brande, Eric Van den Eynde, Felicia Van Thuyne, Marc Bellinkx, Wim Annaert, Joost Fillet, Marjan De Nayer, Nele Van der Spiegel
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt het nieuwe begraafplaatsreglement - zoals opgenomen als bijlage - goed.

Art. 2

Dit begraafplaatsreglement vervangt het reglement zoals goedgekeurd op de gemeenteraad dd. 21 januari 2019.