De voorzitter opent de zitting op 13/02/2023 om 20:01.
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd op 21 januari 2019, in het bijzonder art. 41.
Geen publieksvragen.
Op 16 januari 2023 vond een gemeenteraad plaats waarvan de notulen en het zittingsverslag in een volgende zitting moeten worden goedgekeurd.
De notulen zijn terug te vinden in bijlage, het zittingsverslag werd gepubliceerd op de gemeentewebsite en is raadpleegbaar via https://kontich.notubiz.be/
Art. 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Enig artikel.
De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 16 januari 2023 worden goedgekeurd.
De gemeenteraad heeft kennis genomen van het ontslag van raadslid Veerle Van Dyck via haar schrijven aan de voorzitter van de gemeenteraad dd. 17 januari 2023.
Uit het PV van de verkiezingsuitslag van 14 oktober 2018 blijkt dat als eerstvolgende opvolger is gerangschikt op lijst 7, Dorpslijst Sander :
De eerste opvolger, dhr. Daphne Reihner, verklaart in een schrijven van 13 januari 2023 dat zij aan haar mandaat als raadslid verzaakt. Vervolgens verklaart Vincent Maes in een schrijven dd. 19 januari 2023 dat ook hij aan zijn mandaat als raadslid verzaakt.
De derde opvolger, dhr. Marc Bellinkx, bevestigt in een schrijven van 26 januari 2023 dat hij het mandaat zal opnemen.
Uit het onderzoek van de geloofsbrieven blijkt dat hij aan alle verkiesbaarheidsvoorwaarden voldoet.
Dhr. Marc Bellinkx zal vanaf zijn aanstelling ook de plaats van mevrouw Veerle Van Dyck opnemen in de raadscommissie ondersteuning. Marjan De Nayer zal Veerle Van Dyck opvolgen in de raadscommissie samenleven en vrije tijd.
Enig artikel.
De gemeenteraad stelt, na onderzoek van de geloofsbrieven, vast dat Marc Bellinkx niet opgehouden heeft de bij de wet/decreet voorgeschreven verkiesbaarheidsvereisten te vervullen (goedkeuring geloofsbrieven), zodat kan worden overgegaan tot de eedaflegging.
Meneer Marc Bellinkx legt in handen van de voorzitter van de gemeenteraad de voorgeschreven eed af, luidende als volgt:
‘Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.’
Hij wordt door de voorzitter als gemeenteraadslid aangesteld verklaard vanaf heden.
Van de eedaflegging wordt een afzonderlijke akte opgesteld.
Mevrouw Veerle Van Dyck nam op 17 januari 2023 officieel ontslag als raadslid, waardoor zij ook niet langer lid kan zijn van raadscommissies.
In de commissie samenleven & vrije tijd zal mevr. Marjan De Nayer haar opvolgen.
In de commissie ondersteuning zal dhr. Marc Bellinkx haar opvolgen.
Artikel 37 decreet lokaal bestuur bepaalt dat de raad commissies kan oprichten die samengesteld zijn uit gemeenteraadsleden.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de nieuwe samenstelling van volgende commissies met ingang van 13 februari 2023:
Binnen het lokaal bestuur hebben wij reeds enkele AEDs in beheer. Een actualisatie van de noden en werking daarvan is noodzakelijk. Via de raamovereenkomst is het mogelijk om twee types AED-toestellen aan te kopen of te huren aan gekende voorwaarde.
Een aankoopcentrale is een aanbestedende overheid die gecentraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht. De aanbestedende overheid die beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren. Deze aansluiting verplicht de gemeente niet tot een effectieve plaatsingen van een opdracht. Als aangeslotene bij de aankoopcentrale kan de gemeente rechtstreeks opdrachten plaatsen bij de opdrachtnemer, conform het bestek, aan wie de aankoopcentrale de opdracht heeft gegund.
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen (art. 40, §2 Decreet over het Lokaal Bestuur), eventueel samen te lezen met artikel 41 Decreet over het Lokaal Bestuur.
1. Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen.
2. Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
3. Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
4. Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies.
5. Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk.
6. Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen.
Artikel 1.
De gemeente Kontich sluit zich aan bij de aankoopcentrale van Vlaamse overheid agentschap facilitair bedrijf voor de plaatsing van de opdracht 'Leveren van AED-toestellen en toebehoren', die door de aankoopcentrale zijn gegund aan de opdrachtnemer Half Blue bvba.
Art. 2.
De opdrachten in het kader van dit raamcontract worden binnen de looptijd van de raamcontracten rechtstreeks door de gemeente gegund aan Half Blue bvba zonder de betrokkenheid en aansprakelijkheid van Vlaamse overheid agentschap facilitair bedrijf.
Door de opstart van de natuurbegraafplaats dient het begraafplaatsreglement aangepast te worden.
De nieuwe bijgevoegde punten in het reglement zijn:
2.3.3. NATUURBEGRAAFPLAATS
Artikel 26. Op de natuurbegraafplaats kunnen alleen urnen begraven worden die biologisch afbreekbaar zijn met een max diameter van 27 cm. Het niet mogelijk om een ontgraving aan te vragen tenzij op bevel van de rechtbank. Er wordt geen duurtijd aan gekoppeld bij de aankoop van de concessie omdat de urnen vergaan binnen afzienbare tijd. Hierdoor kan er ook geen verlenging van de concessie aangevraagd worden.
Artikel 27. Afscheid van de overledene wordt genomen aan de afscheidsruimte hiervoor voorzien. Hier kunnen ook de bloemen en kransen gelegd worden.
7.3 NATUURBEGRAAFPLAATS
Artikel 54. Iedereen kan kiezen voor een begraving van een urne op de natuurbegraafplaats. Deze biologisch afbreekbare urnen worden in een natuurlijke omgeving geplaatst en zullen overgroeid worden door bloemen en planten.
8.4. HERINNERINGSZUIL – STROOIWEIDE EN NATUURBEGRAAFPLAATS
Artikel 67. Aan de strooiweide en aan de natuurbegraafplaats zullen herdenkingszuilen worden voorzien, waarop, na een uitstrooiing of begraving van een urne op de natuurbegraafplaats, een naamplaatje ter nagedachtenis van de overledene kan worden gemonteerd.
Dit naamplaatje vermeldt de naam van de overledene, de geboortedatum en de datum van overlijden.
Dit naamplaatje moet besteld worden bij de dienst burgerzaken. Nabestaanden hebben de keuze dit wel of niet te laten plaatsen.
De montage van het naamplaatje gebeurt door de gemeente. Elk naamplaatje blijft voor een periode van minstens 10 jaar, te rekenen vanaf de overlijdensdatum, op de herinneringszuil.
De gemeenteraad is voor dit agendapunt bevoegd op grond van artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Art. 40 § 3. De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast. Met behoud van de toepassing van de federale wetgeving in verband met de bevoegdheid van de gemeenteraad om politieverordeningen vast te stellen, kunnen de reglementen onder meer betrekking hebben op het gemeentelijk beleid, de gemeentelijke belastingen en retributies, en op het inwendige bestuur van de gemeente.
Decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging: Artikel 24 §1, 2°
Indien de overledene dit schriftelijk heeft bepaald of, bij gebrek aan schriftelijke bepaling door de overledene, op gezamenlijk schriftelijk verzoek van zowel de echtgenoot of van diegene met wie de overledene een feitelijk gezin vormde als van alle bloed- of aanverwanten van de eerste graad of, indien het om een minderjarige gaat, op verzoek van de ouders of voogd, kan de as van gecremeerde lijken:
worden begraven op een andere plaats dan de begraafplaats. Deze begraving kan evenwel niet gebeuren op het openbaar domein, uitgezonderd de begraafplaats bedoeld in het eerste en het tweede lid. In afwijking van deze bepaling kan de gemeente zones afbakenen, andere dan de begraafplaats, waar de as van gecremeerde lijken kan worden bewaard of begraven in een urne vervaardigd uit biologisch afbreekbare materialen. Indien het een terrein betreft dat niet in eigendom is van de overledene of zijn nabestaanden, is een voorafgaande, schriftelijke toestemming van de eigenaar van het betrokken terrein vereist.
Meer en meer gemeenten bieden een mogelijkheid aan tot een natuurlijke begraving van een ecologisch vergaanbare urne. Onze begraafplaats in het centrum van Kontich heeft voldoende ruimte om dit ook te kunnen aanbieden. In de buitenste cirkel van de begraafplaats staat een bomenrij waartussen de urnen kunnen begraven worden. Daartussen wordt gezorgd voor planten en bloemen door de beheerders van de begraafplaats.
De natuurbegraafplaats is gratis voor inwoners maar kost 150 euro voor niet-inwoners.
Een naamplaatje kost 35 euro.
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt het nieuwe begraafplaatsreglement - zoals opgenomen als bijlage - goed.
Art. 2
Dit begraafplaatsreglement vervangt het reglement zoals goedgekeurd op de gemeenteraad dd. 21 januari 2019.
Wanneer de natuurbegraafplaats wordt opengesteld, dient dit ook opgenomen te worden in het retributiereglement. De laatste 3 paragrafen werden dan ook bijgevoegd.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017:
Art. 56 § 1. Het college van burgemeester en schepenen bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor.
Art. 40 § 3. De gemeenteraad stelt de reglementen vast.
Artikel 1.
Het huidige belastingreglement ontgravingen wordt ingetrokken op datum van de goedkeuring van het nieuwe retributiereglement.
Art. 2.
Met ingang van 1 maart 2023 tot en met 31 december 2025 wordt een retributie geheven voor het verlenen van concessies op de begraafplaats, gravures en ontgravingen.
Art. 3.
De retributie is verschuldigd door de aanvrager.
Art. 4.
Het tarief van de retributie wordt als volgt vastgesteld:
§1. Aanvang van een geconcedeerde grond:
Grondconcessie | 20 jaar | 30 jaar |
1 persoon |
600 | 900 |
2 personen boven elkaar | 800 | 1200 |
2 personen naast elkaar | 1200 | 1800 |
3 personen boven elkaar | 1000 | 1500 |
3 personen, 2 naast elkaar en 1 erboven | 1400 | 2100 |
3 personen naast elkaar | 1800 | 2700 |
4 personen, 2 naast elkaar en 2 erboven | 1600 | 2400 |
§2. Aanvang van een geconcedeerde columbariumnis:
Columbariumconcessie | 20 jaar | 30 jaar |
1 persoon | 500 | 750 |
2 personen | 700 | 1050 |
§3. Aanvang van een geconcedeerd urnenveld:
Urnenveldconcessie | 20 jaar | 30 jaar |
1 persoon | 500 | 750 |
2 personen | 700 | 1050 |
§4. Verlenging van een bestaande grondconcessie:
Grondconcessie | 10 jaar | 20 jaar | 30 jaar |
1 persoon | 300 | 600 | 900 |
2 personen boven elkaar | 400 | 800 | 1200 |
2 personen naast elkaar | 600 | 1200 | 1800 |
3 personen boven elkaar | 500 | 1000 | 1500 |
3 personen, 2 naast elkaar en 1 erboven | 700 | 1400 | 2100 |
3 personen naast elkaar | 900 | 1800 | 2700 |
4 personen, 2 naast elkaar en 2 erboven | 800 | 1600 | 2400 |
§5. Verlenging van een bestaande columbariumconcessie:
Columbariumconcessie | 10 jaar | 20 jaar | 30 jaar |
1 persoon | 250 |
500 | 750 |
2 personen | 350 | 700 | 1050 |
§6. Verlenging van een bestaande urnenveldconcessie:
Urnenveldconcessie | 10 jaar | 20 jaar | 30 jaar |
1 persoon | 250 | 500 | 750 |
2 personen | 350 | 700 | 1050 |
§7. Ontgravingen:
Ontgraving kist tijdens de looptijd van de concessie | 800 |
Ontgraving kist bij afloop van de concessie | 800 |
Ontgraving urne tijdens de looptijd van de concessie | 400 |
Ontgraving urne bij afloop van de concessie | 50 |
§8. Naamplaten:
De gravure voor een columbarium of een urnenveld wordt slechts aangerekend wanneer de aanvrager niet kiest voor een concessie.
Columbarium | 175 |
Urnenveld | 200 |
Naamplaatje gedenkzuil strooiweide en natuurbegraafplaats | 35 |
Art. 5.
§1. De in artikel 4 vermelde tarieven zijn slechts van toepassing voor personen die op het moment van overlijden, ingeschreven zijn in het bevolkingsregister,
het vreemdelingen- of wachtregister van Kontich of personen die gedurende minimaal 25 jaar in Kontich gewoond hebben.
§2. EU-ambtenaren die als gevolg van hun persoonlijk statuut vrijgesteld zijn van inschrijving in de gemeentelijke bevolkings- of vreemdelingenregisters en die werkelijk
in de gemeente verblijven, worden gelijkgesteld met de personen die wel zijn ingeschreven in de vernoemde registers.
§3. Wanneer overleden personen niet vallen onder de in artikel 5 §1 en §2 gestelde voorwaarden, wordt er een taks van 500 euro bij de prijs geteld, zowel voor de
aanvang van een concessie als bij een verlenging.
§4. Wanneer overleden personen niet vallen onder de in artikel 5 §1 en §2 gestelde voorwaarden en zij kiezen voor een asuitstrooiing, wordt er 75 euro aangerekend.
§5. Voor de specifieke graven (eeuwigdurenden, kindergraven en graven van oudstrijders) verwijzen we naar het politie- en huishoudelijk reglement van de
gemeentelijk begraafplaats.
§6. Personen die op het moment van overlijden ingeschreven zijn in het bevolkingsregister, het vreemdelingen- of wachtregister van Kontich of personen die minimaal 25 jaar
in Kontich gewoond hebben kunnen gratis begraven worden op de natuurbegraafplaats.
§7. EU-ambtenaren die als gevolg van hun persoonlijk statuut vrijgesteld zijn van inschrijving in de gemeentelijke bevolkings- of vreemdelingenregisters en die werkelijk
in de gemeente verblijven, worden gelijkgesteld met de personen die wel zijn ingeschreven in de vernoemde registers en kunnen ook gratis begraven worden op de
natuurbegraafplaats.
§8. Wanneer overleden personen niet vallen onder de in artikel 4 §6 en §7 gestelde voorwaarden en zij kiezen voor een begraving op de natuurbegraafplaats,
wordt er 150 euro aangerekend.
Fiberklaar BV wenst op vier locaties in Kontich een fiberpop te plaatsen. De omgevingsvergunningsaanvragen hiervoor zijn lopende en/of vergund door de Vlaamse overheid. De fiberpop bestaat uit een betonnen prefab unit waarin de fiberlijnen worden verbonden. Rond de unit wordt een onverharde strook van 1m breed voorzien. Aan de zijde van de toegangsdeur bedraagt de breedte hiervan 2m.
Fiberklaar BV wenst een recht van opstal voor het oprichten, hebben en onderhouden van een zogeheten Point of Presence, omvattende een technische ruimte ten behoeve van een glasvezelnetwerk of andere telecommunicatiedoeleinden (fiberpop) op het perceel met als adres Duffelsesteenweg 145 en kadastraal gekend onder afdeling 2 sectie C nummer 177 G 17.
Het recht van opstal wordt aangegaan voor een periode van 99 jaar. De jaarlijkse vergoeding verschuldigd door opstalhouder aan de gemeente bedraagt €100,00 en dit gedurende 30 jaar.
De gemeenteraad is overeenkomstig artikel 41 van het decreet lokaal bestuur bevoegd.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Rekening houdende dat het niet gebruikelijk is om delen van het openbaar domein te verkopen aan private bedrijven enerzijds en anderzijds de technologische evolutie zodanig snel gaat dat er geen enkele zekerheid bestaat dat deze technologie voor de eeuwigheid is. Bovendien betreft dit één speler op de markt. Ook andere spelers kunnen mogelijks in de toekomst nood hebben aan ruimte voor hun technologische ontwikkelingen. Vandaar dat een recht van opstal wordt gegeven i.p.v. de verkoop van een deel van het perceel.
Het dossier werd besproken op de raadscommissie Omgeving van 6 februari 2023.
Opbrengst van € 100,00/jaar gedurende 30 jaar = € 3.000,00.
Enig artikel.
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte goed met betrekking tot het recht van opstal aan Fiberklaar BV ten behoeve van een fiberpop op het perceel met als adres Duffelsesteenweg 145 en kadastraal gekend onder afdeling 2 sectie C nummer 177 G 17.
Het Lokaal Bestuur Kontich geeft gemotiveerde kandidaten de kans om op het St.-Martinusplein een zomerplein met bijbehorend terras tijdelijk te exploiteren.
Het Lokaal Bestuur Kontich organiseert een publieke oproep aan lokale café- en restaurantuitbaters. Er zijn 5 percelen beschikbaar waar 5 verschillende concessionarissen een perceel mogen uitbaten voor een periode van 3 maanden (juni, juli en augustus) voor de jaren 2023, 2024.. Ingediende voorstellen worden beoordeeld aan de hand van de opgenomen toewijzingscriteria (exploitatievoorstel, relevante ervaring, lokale binding, duurzaamheid en concessievergoeding).
Het St.-Martinusplein wordt in concessie gegeven als een consumptiezone, conform het concept dat de concessiehouder indiende bij zijn bieding. De tijdelijke horeca‐exploitatie heeft als functie de levendigheid en sociale activiteiten van het dorp te ondersteunen en moet ertoe bijdragen dat het leuk vertoeven is voor iedereen. Het goed moet zo toegankelijk mogelijk zijn voor iedereen.
De concessie loopt voor 2 jaar.
Tijdens de evaluatie na het zomerplein 2022 bleken de initieel opgenomen openingsuren te beperkt. Binnen enkele dagen is er geschakeld en is er (onder specifieke voorwaarden betreffende overlast) overgegaan naar een addendum met een uitbreiding van de openingsuren. Deze "ruimere" openingsuren werden opgenomen in de nieuwe concessieleidraad 2023-2024.
De vraag om de maand september open te mogen blijven is niet weerhouden door het bestuur (met gegronde motiveringen). De vraag blijft wel om in de concessie 2023-2024 de termijnen met een vierde maand te verlengen.
De fietsenstalling is het concessiejaar 2022 zeer beperkt gebruikt, maar we willen de fietsenstalling toch op dezelfde locatie blijven houden.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, Art. 40.§ 2. De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen.
Enig artikel.
De gemeenteraad keurt de procedure en inhoud goed van de concessieleidraad en concessieovereenkomst betreffende de concessie voor het zomerterras 2023-2024.
Lokaal Bestuur Kontich ondertekende op 21 september 2021 het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0. Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact dient een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voortgang opgemaakt te worden. Na het voorleggen aan de gemeenteraad wordt de rapportering ingediend bij Agentschap Binnenlands Bestuur. Voor de rapportering wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.
Artikel 41 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Gemeenteraadsbeslissing van 21 september 2021 ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
Het rapport 2022 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft een overzicht van hoe we op dit moment scoren op de algemene doelstellingen en de doelstellingen op de 4 werven. Daarnaast wordt per doelstelling weergegeven welke acties in 2022 werden genomen om deze doelstellingen te realiseren. Ter aanvulling wordt een overzicht bijgevoegd van acties die in 2023 gepland staan. Dit omdat in 2022 de voorbereidingen werden opgestart voor acties die in 2023 tot uitvoering komen.
Met de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 ontvangt Lokaal Bestuur Kontich jaarlijks middelen om de doelstellingen in het Lokaal Energie- en Klimaatpact te realiseren. Daarnaast is een cofinanciering van minstens 50% verplicht. Voor het jaar 2021 ontving het Lokaal Bestuur een subsidie van 69.853 euro.
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering 2022 in verband met het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
In het najaar bereikte het college een overeenkomst met de eigenaar voor de aankoop van het perceel kadastraal gekend onder afdeling 3 sectie B nummer E 150, 0,7 ha groot met als doel het te bebossen. De aankoopprijs werd overeengekomen op 49.998 euro (prijs exclusief alle andere kosten).
De verwerving van het perceel geeft uitvoering aan het door de gemeenteraad goedgekeurde RUP Waarloos. In het RUP is de nabestemming van het betreffende perceel voorzien als 'bos'.
Notaris Ilse Janssens maakte op 20 januari 2023 een onderhandse verkoopovereenkomst over.
De gemeenteraad is overeenkomstig artikel 41 van het decreet lokaal bestuur bevoegd.
De verwerving kadert in de uitvoering van het door de gemeenteraad goedgekeurde ruimtelijk uitvoeringsplan 'Waarloos'. Het perceel bekomt in het RUP de nabestemming 'bos'.
De aankoop zal gebeuren met middelen uit het klimaatfonds. De totale kost van de aankoop bedraagt € 56.998.
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp van onderhandse verkoopsovereenkomst voor de aankoop van het perceel kadastraal gekend onder afdeling 3 sectie B nummer 150E met als doel het te bebossen (bosuitbreiding) gelegen in de buurt van het Hessepoelbos in Waarloos.
Art. 2.
De gemeenteraad keurt het ontwerp van onderhandse verkoopsovereenkomst opgemaakt door notaris Ilse Janssens tot aankoop van het perceel, afdeling 3 sectie B nummer 150 E, goed.
Op 22 december 2022 werd door het Agentschap Binnenlands Bestuur een klacht overgemaakt met betrekking tot de exploitatie van ALD carmarket en Distri-log, beiden in exploitatie zonder geldige vergunning te Satenrozen 11-13.
Het college nam kennis van deze klacht en formuleerde er in zitting van 16 januari 2023 een antwoord op, dat werd bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur. Het antwoord werd geformuleerd op basis van een perceelshistoriek, een historiek van het handhavingsdossier en een algemene visie.
Op 3 februari 2023 ontvingen we het definitieve antwoord van de gouverneur aan de indiener van de klacht met betrekking tot het niet optreden door de gemeente ten aanzien van bedrijven die werken zonder een omgevingsvergunning op het bedrijventerrein Satenrozen. De gemeenteraad neemt kennis van dit definitieve antwoord.
Artikel 333, tweede lid decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de toezichthoudende overheid de betrokken gemeenteoverheid op de hoogte brengt van haar definitieve antwoord aan de indiener van de klacht. Deze mededeling wordt ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.
Decreet lokaal bestuur 22 december 2017
Enig artikel
De gemeenteraad neemt - conform artikel 333 van het decreet lokaal bestuur - kennis van het definitieve antwoord van de toezichthoudende overheid aan de indiener van de klacht over het niet optreden door de gemeente tegen bedrijven die werken zonder een omgevingsvergunning op het bedrijventerrein Satenrozen.
1. Vraag raadslid M. De Nayer – Noodhulp Turkije en Syrië
Ik heb vernomen dat het college ondertussen 2.500€ heeft toegewezen. Op het moment van de vraag had Marjan hier nog geen weet van. Ik heb toch de vraag om die noodhulp die je per definitie niet kan voorspellen, uit een andere begroting te halen. Ofwel ergens begroten ofwel als noodhulp ergens anders uit te halen, maar niet uit de werking van de mondiale raad. Het is begin van het jaar en er is eigenlijk nog veel mogelijk, ook wat betreft de noodwerking die in de mondiale raad is voorzien: sensibiliseringsacties van burgers die een subsidie kunnen aanvragen en anderzijds ook verkoop van fairtrade producten door verenigingen waardoor ze maximum 250€ kunnen krijgen. Subsidies zouden we toekennen tot het budget opgebruikt is. Dus is het niet duidelijk of men dit in de mondiale raad goed vond om het uit dit budget te putten. Uiteraard is men wel akkoord met deze blijk van solidariteit, maar we stellen de vraag: naar het schijnt is dit toch een bedrag dat al lang wordt voorzien, al jaren, voor noodhulp. Vraag of dit niet kan verhoogd worden want jaren geleden en alles is toch verhoogd. Enkele bedenkingen: op zich goed, maar deze bedenkingen erbij.
Antwoord schepen M. Van den Eynde: Vandaag is er op het college budget uitgetrokken voor de serieuze ramp in Syrië en Turkije. Eerst was er een oproep vanuit Oxfam en Caritas en dit werd ook gesteund door koepel 11.11. Sinds gisteren heeft dan ook het consortium 12.12 een oproep gelanceerd. Vandaag is besloten dat het college zal steunen met 2.500€ cfr. de voorbijgaande jaren. Zoals je zei, budgetten kunnen niet doorgetrokken worden, wat niet uitgegeven werd, kan niet opgetrokken worden naar 2023. Eerst beschikbare middelen inzetten die er zijn. Er zijn 9 projecten ingediend, noodwerking gaan we bv. ook mee verder, we kunnen nog altijd met college bekijken of we dat budget op termijn zouden optrekken, maar is voorlopig nog niet aan de orde.
Raadslid J. Fillet: Over centen en budgetten wil ik het even hebben. Ik heb de nota gelezen die door administratie aan het college is voorgesteld. Het voorstel was 4.000€, hoe moet je dit budget technisch oplossen? Gewoon budgetwijziging aanvragen. Steunbetuigingen bij aardbeving in Nepal en Haïti waren ook 2.500€, hoe lang gaat dit budget al mee? Centen van gisteren zijn niet die van vandaag. Deze zouden serieus 'bij gevezen' mogen worden. Kan gerust bovenop worden voorzien.
Burgemeester B. Seldeslachts: Wat is hier nu het belangrijkste? Wij zijn solidair en geven mee geld, je kan nog discussiëren over bedrag. Al het geld dat er is, moet ook van ergens komen. Komt van een verkeerd budget is de opmerking, maar alles komt van onze belastingbetaler, het maakt dus niet uit vanwaar dit komt. Waarom vandaag beslissen dat dit van elders komt als het perfect binnen mondiale werking kan? Waarom werd er 4.000€ voorgesteld vanuit de administratie? Omdat dit het beschikbare budget was naast realisatie van de andere voorziene projecten. Maar we zijn van hetzelfde bedrag uitgegaan. Als blijkt dat de mondiale raad geld te kort zou komen, kunnen we het dan nog bekijken.
2. Vraag raadslid M. De Nayer – Oprichting nieuwe woonmaatschappij
Naar aanleiding van de commissie had ik al even met schepen Vanbaeden gepraat waar dit op gepland stond. Er zou veel op de commissie komen, maar ik vroeg ook toen of er al iets over het toewijzingsbeleid zou worden gezegd en dat bleek dan nog niet te zijn. Nadien dacht ik toen wel misschien is het toch wel heel belangrijk om de vragen rond timing daarrond nog eens bijkomend toe te lichten. Ondertussen heb ik ook zelf gelezen dat de toewijzingsraad maar in werking moet gaan, ook nog uitgesteld vanaf 1 oktober 2023, maar dan moet het in werking gaan. Als er geen modaliteiten zijn rond gebeurd en variaties goed zijn uitgeschreven in reglement, dan vallen we wel terug op het algemene dat weinig variatie toelaat in deze regio. Oktober dan zijn er niet veel commissies meer tussen geweest, moeten toch echt politiek debat over kunnen voeren. Eerst alle fracties goed geïnformeerd over alles wat er bijkomend wordt voorzien en dan stilletjes aan tijd over dat dit ook op commissie zou komen.
Antwoord schepen C. Vanbaeden: Op 29 maart voorzien we een thematische commissie rond alles van de nieuwe woonmaatschappij. Het is al vaak op de stuurgroep gezegd: hoe staat het met de werkgroepen. Hier zijn ook draaiboeken van en dit staat er zeker tussen. De reden waarom deze specifieke werkgroep nog niet bij elkaar gekomen is omdat er een plan van aanpak vanuit VMSE en richtlijnen zouden komen. Er is al wel een oproep in de administratie en stuurgroep geweest over wie in deze werkgroep zal zitten. In februari is er de opstartvergadering en er is nog veel werk aan de winkel. In het plan van aanpak over toewijsmodel staat ook in hoe je de opdracht in goede banen moet leiden, opstart toewijzingsraad. De 2de stap is dan de opmaak van het reglement zelf. Het voorstel is dat we eerst opstarten en dan zijn er tegen de commissie van 29 maart wat concrete zaken die we met jullie kunnen delen. Het tempo ligt hoog van deze werkgroepen dus ik ga zeker jullie voor de zomer mee in het politiek debat kunnen nemen. Het is ook de bedoeling om advies te vragen vanuit sociale raad, ook dat zullen we tijdig met jullie opnemen. Er wordt heel hard gewerkt aan de nieuwe woonmaatschappij. Nu eerst alles juridisch rondkrijgen zodat deze woonmaatschappij juridisch kan / mag bestaan tegen juli 2023.
3. Vraag raadslid J. Fillet – Verkeershandhaving
De cameraschilden zijn ook in Kontich in uitrol, maar toch ook de invoer / uitbreiding van de blauwe zone vraagt om een moment om stavaza op te maken. Er is nog een andere reden waarom ik dit thema agendeerde. Iemand kwam schaatsen op de ijspiste en kreeg een verkeersboete aangesmeerd omdat hij op het gemeenteplein parkeerde. Als er een overtreding is, moet je natuurlijk boete betalen, maar naar aanleiding daarvan is die persoon gaan kijken of dit wel aangekondigd is dat het blauwe zone is. Op heel het gemeenteplein is daar echter geen aanduiding van. Betrokkene neemt contact op met HEKLA en die zeggen dan dat is niet voor ons dat is voor de gemeente. We mogen onze inwoners niet van het kastje naar de muur sturen. Als er een klacht binnenkomt, moeten we dit toch aan elkaar doorgeven. De burger heeft hier weinig boodschap aan. Kunnen we niet eens structureel kijken naar onze verkeershandhaving in onze gemeente?
Antwoord schepen W. Wevers: In verband met de blauwe zone, wat je opmerking omtrent het plaatsen van herhalingsbordjes op gemeenteplein betreft, ze staan al wel St. Martinusplein en omdat we die opmerking nog gekregen hebben, is al beslist dat er op bestaande palen en geschikte plaatsen herhalingsbordjes komen. Als je bij de politie komt bij verkeersovertreding is dat logisch, maar parkeren is een belastingreglement, dus niet elke agent weet daar voldoende over. Ik begrijp wel dat ze ons in dat geval doorsturen. Qua evaluatie van de blauwe zone, dit zit mee in de opdracht van de concessiehouder dat ze ons jaarlijks een overzicht geven van overtredingen en het aantal geparkeerde voertuigen in blauwe zone. Het gaat interessant zijn om een 2de jaaroverzicht te krijgen. De handelaars en wijzelf hebben toch de indruk dat het werkt: de randparking staat altijd vol, bewoners met oprit of garage kunnen nog maar één wagen op straat zetten. Op de grens van de blauwe zone en straten die er net niet invallen, daar zitten meer de discussiepunten. Wat wel gedaan? In de straten en wijken aan de rand zijn we in totaal 24x gaan tellen, voormiddag, ’s middags en ’s avonds en vastgesteld dat er nog voldoende plaats vrij was waar we geteld hebben. Enkel op nieuwe wijk Volderij en ’s Herenlei, maar toch merken we dat er altijd 12 à 14 plaatsen vrij zijn, overdag meer dan ’s avonds, parkeerpocket nodigt uit om te parkeren, langparkeerplaatsen iets minder zichtbaar, iets minder uitnodigend. Je weet dat we bezig zijn met de verwerving van het vredegerecht en eens dat zo is, zouden we dit kunnen toevoegen aan de blauwe zone. Maar dit heeft ook nadelen voor bewoners en hun bezoekers. Er zijn er die het als probleem aanvoelen, maar op zich is er wel altijd plaats, niet zoals in Stad Antwerpen. Het voorstel is om met het jaaroverzicht naar de commissie te komen. Het aantal retributies dat maandelijks wordt uitgeschreven, lijkt al meer dan een half jaar te stabiliseren rond 50% van boetes tegenover het begin. Onze concessiehouder denkt dat het zo zal blijven cfr. ervaringen in andere gemeenten. Momenteel komt men 3 tot 4x per week controleren.
Antwoord burgemeester B. Seldeslachts: De politie moet inderdaad verwijzen en verder helpen, maar ook zoals Willem zegt dat dit in de eerste plaats door de gemeente moet worden voorzien. In verband met het cameraschild even verduidelijken dat we stappenplan hebben besloten: sinds 1 januari zijn er GAS-boetes voor snelheidsovertredingen in zone 30 en 50 (minder dan 20km per uur overschreden). We gaan eerst zien dat we het goed doen, stap voor stap aanpakken. Fase 1 is ondertussen achter de rug: met toestel HEKLA zelf flitsen en IGEAN sanctionerende rol. Het lijkt banaal, maar dit is redelijk cruciaal. Met het mobiel toestel lukt het alleszins. Fase 2 startte dan eind januari met een extra vaste verplaatsbare flitscamera LIDAR die in de Helenaveldstraat heeft gestaan. De politiezone heeft nu zo 1 toestel en dat zal wekelijks in andere HEKLA-gemeente worden ingezet. Het blijkt dat dit werkt en is gelukt om correct te verwerken bij de politie, alleen zijn de resultaten nog niet volledig verwerkt. Zo we weten nog niet of er veel beroepschriften gaan komen, staan er hiaten in de wetgeving in de weg? Binnen IGEAN zitten in proefproject voor 6 maanden. Voorlopig zien we dat de meeste mensen hun boetes toch betalen, zal belangrijk zijn in fase 2. Ondertussen is er al beslist binnen het politiecollege om een extra toestel te voorzien + extra personeelscapaciteit te voorzien. Fase 3 gaat in is als we zeker zijn dat we de boetes correct kunnen verwerken. We willen dit constant laten werken en dat begint pas op 1 juli. We zouden dan een vaste LIDAR voor gemeente Kontich willen inzetten (bovenop toestel van HEKLA). Bovendien is er ook de afspraak dat er trajectcontroles zouden kunnen komen, deze zijn besteld, maar gaan er tegen dan nog niet staan vermoedelijk. Normaal heeft HEKLA deze week overleg met de firma om tot sluitende afspraken te komen. Gelukkig zijn we bij de snelle beslissers want veel gemeenten willen er nog bestellen en planningen zitten goed vol. Met de flitsers die we zelf doen met de politie stelden we vast dat 26% die te snel reden. Dit is op plaatsen die hot spots zijn van de politie en het resultaat in de eerste 15 dagen resultaat. Met LIDAR zijn er gelukkig maar 6,7% die zich niet aan de snelheid hielden. Bovendien niet alleen autobestuurders, maar ook bromfietsers. 93% houdt zich dus aan de snelheid en de meeste overtredingen die er zijn, zitten meestal tussen 15-17u of tijdens de daguren. 53 euro is de minimumboete, maar er zitten ook uitschieters bij. Vraag financieel is nog geen sluitend antwoord op en dat is ook niet het belangrijkste. Het is belangrijk dat de verkeersveiligheid verhoogt. De LIDAR blijkt toch op de juiste plaats te staan, dus we zijn goed bezig om de verkeersveiligheid te verhogen. We stelden wel vast dat enkelen de omliggende straten proberen te nemen om de controle te vermijden, maar hier houden we de volgende keer rekening mee. Met LIDAR zijn er op één week tijd meer dan 2.000 boetes geschreven. IGEAN heeft momenteel nog geen bedrag hoeveel ze gaan aanrekenen per boete en er is ook nog geen zicht op beroepsprocedures. Daarnaast moet ook de politie-inzet nog verrekend worden. We kunnen wel al geruststellen dat we de bedragen die in de begroting werden ingeschreven realistisch zijn.
Raadslid M. Bellinkx: Suggestie en vraagje: wordt er ook gecontroleerd op gsm gebruik achter het stuur ? I.v.m. ijspiste: misschien wat waarschuwingsbordjes bij evenementen: "opgelet u bent in een blauwe zone".
Antwoord burgemeester B. Seldeslachts: GSM-gebruik kan strikt genomen, stel dat ze dat zouden vaststellen, wordt dit gewoon een politie-overtreding, maar niet gegarandeerd dat men dit kan vaststellen.
4. Vraag raadslid M. Van den Brande - heropening zwembad
Sinds 30/01/23 is ons zwembad terug kunnen openen, waarvoor dank. Ik heb begrepen dat de strengheid voor het niet hebben van een milieuvergunning rigider wordt toegepast dan voor andere bedrijven. Nu zijn er ook andere openingsuren en kan je alleen nog 3 dagen aan baantjeszwemmen doen.
Antwoord schepen L. Abrams: Het blijkt al jaren dat we het knelpuntberoep redder heel moeilijk ingevuld krijgen en dus oplossingen moeten zoeken. Daarbovenop zitten we met stijgende werkingskosten. Het aantal reddersuren dat we structureel niet ingevuld kregen, zijn geschrapt. We proberen zoveel mogelijk aanbod te behouden. Het probleem met de redders gaat niet zo maar opgelost raken. Ik begrijp dat het voor sommige mensen jammer is, maar het moet praktisch haalbaar blijven. We nemen dit mee in de evaluatie van de komende maanden.
5. Vraag raadslid M. De Nayer – Herbestemming klooster kazerne
Ik had deze vraag al doorgestuurd, maar zal het wel op de commissie te weten komen, maar ik had mijn vraag nog nadien bedacht als 2de luik bij de vraag over de woonmaatschappij.
Antwoord schepen C. Vanbaeden: We hopen in april te kunnen aanbesteden. Momenteel zijn de voorbereidingswerken aan de gang. Zo hebben we net een paar dagen moeten sluiten omdat er asbest was. Als we aanbesteden kunnen we hopelijk gunnen en dan werken in september starten. Als alles volgens plan verloopt, zou dat de timing zijn.
Er zijn 5 mondelinge vragen.
De voorzitter sluit de zitting op 13/02/2023 om 21:53.
Namens Gemeenteraad,
Kizzy Rombaut
Waarnemend algemeen directeur
Peter Lambrechts
Voorzitter