De Aziatisch hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die er nu in slaagt zich vlot voor te planten in onze streken. Deze soort verstoord de inheemse ecologie en ook honingbijen zijn het slachtoffer.
Op diverse niveaus wordt momenteel nagegaan of en hoe de bestrijding van de Aziatische hoornaar kan worden ondersteund, bijvoorbeeld door de uitwerking van een subsidiereglement.
Via Vespa-Watch, de organisatie die zich ermee bezighoudt in Vlaanderen, worden bestrijders opgeleid die dan een erkenning krijgen na deze opleiding.
Zo zou het Agentschap van Bos en Natuur bezig zijn met de opmaak van een raamcontract voor bestrijding op haar eigen percelen en op openbaar domein, maar is ze niet van plan om nog ondersteuning te bieden voor particulieren. De departementen Omgeving en Landbouw zouden discussiëren onder wiens bevoegdheid de bestrijding valt.
Vanuit de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en Netwerk Brandweer is inmiddels aan de Vlaamse Overheid de vraag gesteld om met een plan van aanpak en een budget te komen, maar hierover is er grote onduidelijkheid
Als lokaal bestuur wensen we echter deze discussie niet af te wachten en willen we zelf actie ondernemen door een subsidie toe te kennen totdat er een overkoepelend bestrijdingsplan uitgewerkt wordt.
De vraagprijzen van de erkende Aziatische hoornaar bestrijders in de provincie Antwerpen zijn gelijkgesteld. Het bedrag is 40.00 euro voor een primair nest en 120.00 euro/uur voor een secundair nest. Daar komen wel nog 0.4246 euro/km transportkosten bij. Voor een secundair nest is een uur voorzien. Eventuele overtijd wordt aan 10.00 euro/5 min aangerekend.
De kosten voor de privépersoon zou nog slechts 20 euro voor een primair nest en 70 euro voor een secundair nest bedragen (of max helft van de kost), op die manier hopen we dat mensen vlotter tot bestrijding van deze invasieve exoot overgaan, bovendien krijgen we een nog beter zicht hoe ernstig de plaag is omdat alle deze verdelgingen gekend zijn.
Door zelf een erkend verdelger aan te stellen ontzorgen we bovendien de mensen naar een zoektocht voor een verdelger en garanderen we dat de verdelger ook de juiste handelingen uitvoert en bovendien de mensen grondig en correct informeren.
Het college doet een voorstel om een ontzorgingsreglement te agenderen op de gemeenteraad om de bestrijding van de Aziatische hoornaar te organiseren.
Volgens artikel 57 §3 3° van het decreet is het college bevoegd voor het financieel beheer.
De gemeenteraad dient het reglement ontzorging goed te keuren.
Sinds 2016 is de Aziatisch hoornaar in België waargenomen. In het voorjaar 2021 werden ook de eerste Aziatische Hoornaars in Kontich gemeld.
Deze wespensoort heeft een grote impact op onze honingbijen en de biodiversiteit en dient daarom binnen de perken gehouden te worden.
De Aziatische hoornaar jaagt in groep op honingbijen voor de ingang van kasten. Het zijn opportunistische rovers die evengoed andere insecten als voedselbron gebruiken. Honingbijen hebben voorlopig weinig verweer tegen deze nieuwe belager. Ze zijn niet aangepast aan deze nieuwe uitheemse belager.
Omwille van haar impact op de biodiversiteit, is de Aziatische hoornaar, sinds augustus 2016 opgenomen op de Europese Unielijst met zorgwekkende invasieve exoten. Lidstaten van de EU zijn verplicht om de soort bij waarneming te vernietigen.
Om de Aziatische hoornaar binnen de perken te houden is het vernietigen van de nesten de meest efficiënte manier. Elk nest die blijft hangen zorgt voor 5 tot 10 overlevende koninginnen die het volgende jaar elk een nieuw nest bouwen. Een uitvliegende koningin kan tot 60 km ver vliegen waardoor het nodig is om zowel op openbaar als op privédomein zoveel mogelijk nesten te verdelgen.
Om burgers te ontzorgen passen we hetzelfde systeem toe als voor de eikenprocessierups. Naar bestrijding van processierupsen toe bleek dit een efficiënte manier. Hierdoor wordt vermeden dat de burger. voor alle kosten moet opdraaien, zelf prijzen moet vragen, zelf een erkende verdelger moet zoeken/contacteren en voorkomen we tevens dat niet erkende bestrijders de bestrijding niet volgens de regels van de kunst zouden uitvoeren met alle gevolgen van dien.
Het ontzorgingssysteem bestaat dus uit de aanstelling van een erkende Aziatische hoornaar bestrijder door de gemeente zelf, die de bestrijding via aanvraag op zich neemt. De verdelger komt op verzoek van de burger bestrijden en de burger betaalt een vaste kost zoals beschreven in het reglement. De rest van de factuur betaalt de gemeente binnen het kader van algemeen belang om deze invasieve soort klein te krijgen of minstens het probleem beheersbaar te houden.
meer informatie: https://vespawatch.be
Enig artikel
De raad keurt onderstaand reglement goed:
Artikel 1.
De gemeente ondersteunt en ontzorgt privé-eigenaars bij de bestrijding van de Aziatische hoornaars (Vespa velutina) op privaat domein. Andere wespensoorten, de Europese hoornaar of aanverwante insecten vallen niet onder dit reglement.
Art 2.
De gemeente stelt hiervoor één of meerdere erkende Aziatische hoornaar bestrijder aan om waargenomen nesten zo snel mogelijk te verdelgen.
Art 3.
De privépersonen kunnen hun verzoek tot curatieve bestrijding richten aan het omgevingsloket en betalen respectievelijk volgende bedragen aan de gemeente:
Art 4.
De burger dient het verschuldigde bedrag op rekening van het gemeentebestuur te storten vooraleer er opdracht door het omgevingsloket kan gegeven worden aan de Aziatische hoornaar bestrijder. De uiteindelijke kost van de interventies worden rechtstreeks aan de gemeente gefactureerd door de bestrijder en de meerkost van de interventie wordt door de gemeente betaald.