De voorzitter opent de zitting op 19/05/2025 om 21:07.
Op 22 april 2025 vond een raad voor maatschappelijk welzijn plaats waarvan de notulen en het zittingsverslag in een volgende zitting moeten worden goedgekeurd.
De notulen zijn terug te vinden in bijlage, het zittingsverslag werd gepubliceerd op de gemeentewebsite en is raadpleegbaar via https://www.kontich.be/zittingsverslagen-ocmw-raad
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 32 en 74
Enig artikel.
De notulen en het zittingsverslag van de raad voor maatschappelijk welzijn van 22 april 2025 worden goedgekeurd.
Als vennoot van Poolstok (Vlaams Selectiecentrum voor het Overheidspersoneel cvba) kan het OCMW zich laten vertegenwoordigen op de Algemene Vergadering. Poolstok vraagt zijn vennoten om hiervoor één vaste vertegenwoordiger aan te duiden. Deze persoon mag namens het OCMW deelnemen aan de beraadslagingen, stemmen uitbrengen en akten en beslissingen ondertekenen. Dit kan een mandataris zijn, maar dit is niet verplicht. De vertegenwoordiger kan de organisatie gedurende de gehele legislatuur vertegenwoordigen, maar kan ook jaarlijks, per vergadering aangeduid worden. Deelname aan de Algemene Vergadering wordt niet bezoldigd.
Naast een vaste vertegenwoordiger kan een vennoot ook een plaatsvervangend vertegenwoordiger aanduiden. De plaatsvervanger kan de vaste vertegenwoordiger steeds vervangen indien deze niet aanwezig zou kunnen zijn. Het aanstellen van een vaste plaatsvervanger is echter niet verplicht. De raad voor maatschappelijk welzijn kan ook per vergadering een persoon mandateren om aan de vergadering deel te nemen ter vervanging van de vaste vertegenwoordiger. Hiertoe ontvangt de vaste vertegenwoordiger samen met de uitnodiging voor de (Buitengewone) Algemene Vergadering(en) een volmachtformulier.
Decreet lokaal bestuur dd. 22/12/2017
Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Artikel 1.
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit Peter Scholiers, raadslid, aan te duiden als vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van Poolstok voor de periode van heden tot het einde van de legislatuur, met 24 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 onthoudingen.
Art. 2.
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit Guido Daelemans, raadslid, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (Buitengewone) Algemene Vergaderingen van Poolstok voor de periode van heden tot het einde van de legislatuur, met 23 stemmen voor, 1 stem tegen en 0 onthoudingen.
Art. 3.
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit het vast bureau te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan Poolstok.
OCMW Kontich is aandeelhouder van Woonstroom en mag dus een vertegenwoordiger aanduiden in de algemene vergadering. Voor de huidige legislatuur is dit nog niet gebeurd.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 40-41 en 78
Artikel 1.
De raad voor maatschappelijk welzijn duidt volgende personen aan als afgevaardigden in de Algemene Vergadering van Woonstroom:
Art. 2.
Deze vertegenwoordigers worden aangesteld voor de volledige resterende duur van de huidige legislatuur 2025-2030.
Art. 3.
Het secretariaat bezorgt een uittreksel van dit besluit aan Woonstroom.
OCMW Kontich is aangesloten bij OFP Prolocus, het tweede pijlerpensioenfonds voor de opbouw van het aanvullend pensioen van de contractuele medewerkers. Op basis van de statuten van het OFP heeft het OCMW stemrecht in de algemene vergadering. Dit stemrecht kan echter enkel worden uitgeoefend indien de gemeente formeel een vaste vertegenwoordiger heeft aangeduid.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 40-41 en 78
Artikel 1.
De raad voor maatschappelijk welzijn duidt volgende personen aan als afgevaardigden in de Algemene Vergadering van OFP Prolocus:
Art. 2.
Deze vertegenwoordigers worden aangesteld voor de volledige resterende duur van de huidige legislatuur 2025-2030.
Art. 3.
Het secretariaat bezorgt een uittreksel van dit besluit aan OFP Prolocus.
In bijlage het beleidsrapport over de uitvoering van het prioritair beleid in 2024, zoals voorgesteld op de raadscommissie van 5 mei ll. Zie toelichting op pagina 1. Het komt ook nog als bijlage bij de rekening 2024.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 40-41 en 78
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Enig artikel.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het beleidsrapport over het prioritair beleid in 2024 bij het Meerjarenplan 2020-2025.
Aan het begin van elke legislatuur moet de adviesraad Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opnieuw geïnstalleerd worden. De concrete samenstelling en interne werking moeten wettelijk ten laatste op 30 juni 2025 worden goedgekeurd door de Raad voor maatschappelijk welzijn. Het LOK adviseert het lokaal bestuur inzake kinderopvangbeleid en is een belangrijk forum om sterke bruggen te leggen tussen het lokaal beleid kinderopvang en de stakeholders om signalen te capteren rond noden en uitdagingen in het kinderopvanglandschap van Kontich en om te werken aan duurzame, kwalitatieve en betaalbare kinderopvang.
Het LOK is o.a. betrokken bij het vastleggen van beoordelingscriteria voor uitbreidingsrondes van het agentschap Opgroeien, en bij het vormgeven van procedures rond het uitreiken van een opportuniteitsadvies voor nieuwe groepslocaties. De samenstelling wordt uitgebreid met vertegenwoordiging vanuit de basisscholen omdat we maximaal willen inzetten op een warme transitie tussen thuis, buurt, kinderopvang en kleuterschool.
Omdat de voorbereiding en opvolging van de overlegmomenten en de terugkoppeling naar het lokaal bestuur een zekere continuïteit en tijdsinvestering vragen, stelt het lokaal bestuur de beleidsmedewerker kinderopvang aan als secretaris. Ann Beliën zal opnieuw de functie van voorzitter opnemen.
Artikels 40, 41 en 78 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Besluit van de Vlaamse Regering van 25 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang
Artikel 1.
Lokaal bestuur Kontich bevestigt de erkenning van het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) als adviesraad, in uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering houdende het Lokaal Beleid Kinderopvang van 24 mei 2013.
Art. 2.
Het Lokaal Overleg Kinderopvang heeft als opdracht:
Het lokaal bestuur kan het Lokaal Overleg Kinderopvang aanvullende opdrachten geven.
Art. 3.
Het Lokaal Overleg Kinderopvang is een overlegorgaan dat minstens 2 maal per jaar samenkomt.
Art. 4.
De leden van het Lokaal Overleg Kinderopvang bestaan uit:
Stemgerechtigde leden
Niet stemgerechtigde leden
Het Lokaal Overleg Kinderopvang streeft ernaar dat hoogstens 2/3 van de stemgerechtigde leden van hetzelfde geslacht zijn. De schepen van Kind & Welzijn en de secretaris van het Lokaal Overleg Kinderopvang zijn van rechtswege lid zonder stemrecht. Extra deelnemers kunnen worden uitgenodigd op basis van de onderwerpen die op de agenda staan.
Op 1 mei 2023 werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Mondiale Werken regio Lier VZW om de doorstroom in onze ter beschikking gestelde woningen en kamers te versterken. Daarnaast biedt deze samenwerking ondersteuning aan inwoners die begeleiding nodig hebben bij hun zoektocht naar een betaalbare woning.
Om deze brede doelgroep beter te helpen, heeft de sociale dienst Kontich in samenwerking met Mondiale Werken Lier een Woonclub opgericht. Deze Woonclub wordt gedragen door geëngageerde vrijwilligers en ondersteunt kandidaten die via de sociale dienst Kontich worden aangereikt.
Binnen de Woonclub worden de kandidaten begeleid in hun zoektocht naar een woning, zowel via online advertenties als via informatie uit het eigen netwerk. Er wordt actief gezocht naar beschikbare woningen, er worden bezichtigingen vastgelegd en het contact met eigenaars wordt onderhouden. Waar mogelijk begeleiden de vrijwilligers de kandidaten ook tijdens huisbezoeken. Daarnaast worden de kandidaten wegwijs gemaakt in de regelgeving rond huisvesting en huursubsidies in België. De Woonclub vindt wekelijks op dinsdag plaats, waarbij gemiddeld vijf mensen worden geholpen.
Conform de samenwerkingsovereenkomst wordt de werking met de Mondiale Werken jaarlijks geëvalueerd. Hiervoor werden maatschappelijk werkers, vrijwilligers en cliënten bevraagd. De verzamelde input werd gebundeld en besproken met Mondiale Werken.
Uit de evaluatie blijkt dat Mondiale Werken de opstart van de Woonclub succesvol heeft begeleid. Ze zorgden voor een gestructureerde aanpak en boden opleidingen aan voor de vrijwilligers. Tegelijk kwamen er ook enkele verbeterpunten naar voren. Met name werden er communicatieproblemen vastgesteld op verschillende niveaus:
Vrijwilligers ontvangen soms geen bevestiging of een cliënt effectief op de afspraak zal verschijnen. Maatschappelijk werkers worden soms pas twee dagen op voorhand geïnformeerd dat hun cliënt werd uitgenodigd. Daarnaast is er een duidelijke behoefte aan een meer gepersonaliseerde aanpak. Het wordt als noodzakelijk ervaren dat maatschappelijk werkers nauwer betrokken worden bij het proces. Dit om ervoor te zorgen dat er rekening wordt gehouden met wijzigingen in de gezinssituatie, financiële situatie of gezondheidsstatus van de cliënt tijdens de zoektocht naar een woning.
Helaas kregen we op al onze vragen een beknopt antwoord. Helaas is deze informatie beperkt en lijkt er weinig ruimte te zijn om de huidige werking aan te passen. Belangrijke punten, zoals de deelname van maatschappelijk werkers aan de intake, het tijdig ontvangen van de aanwezigheidslijst, communicatieproblemen, begeleiding op maat en meer details over de ‘buddy’s’ die meegaan op bezoeken, lijken niet te zijn meegenomen.
Omwille van deze redenen wensen we deze overeenkomst stop te zetten tegen 31 december 2025 om hierna hierop verder te bouwen en vanaf januari 2026 samen met onze geëngageerde vrijwilligers en ondersteuning van de sociale dienst de woonclub verder te zetten.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 84
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het OCMW keert jaarlijks een werkingstoelage uit van € 3700.
Enig artikel.
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de stopzetting van de samenwerkingsovereenkomst met Mondiale Werken regio Lier tegen 31 december 2025.
Geen mondelinge vragen.
De voorzitter sluit de zitting op 19/05/2025 om 21:29.
Namens Raad voor Maatschappelijk Welzijn,
Kizzy Rombaut
Algemeen directeur
Merel Akkermans
Voorzitter