Terug
Gepubliceerd op 17/05/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 15/05/2023 - 20:00

Reglement voor het aanleggen en beheren van een geveltuin en van een straattuin - Goedkeuring

Aanwezig: Peter Lambrechts, Voorzitter
Bart Seldeslachts, Burgemeester
Luc Abrams, Marleen Van den Eynde, Wim Claes, Willem Wevers, Sophie Baeckelmans, Cindy Vanbaeden, Schepenen
Ronny Roofthooft, Ann Dierickx, Mia Wauters, Anja Poortmans, Yvonne De Ridder, Guido Daelemans, Walter Claes, Fons Francken, Luc Blommaerts, Begga Van linden, Marc Van den Brande, Eric Van den Eynde, Felicia Van Thuyne, Marc Bellinkx, Wim Annaert, Joost Fillet, Marjan De Nayer, Raadsleden
Kizzy Rombaut, Waarnemend algemeen directeur
Verontschuldigd: Marion De Bock, Raadslid
Afwezig: Nele Van der Spiegel, Raadslid
Feiten en context

Het klimaatbewustzijn is de voorbije jaren enorm gegroeid.

Ook in Kontich worden de nodige (onthardings)initiatieven genomen om ons openbaar domein aan te passen aan de klimaatuitdagingen van vandaag.

We willen daarom extra kwaliteitsvol groen en buurtbeheer stimuleren aan de hand van geveltuinen en straattuinen, dit zijn heel eenvoudige en goedkope manieren om meer groen in onze gemeente te brengen waarvoor we weinig of geen plaats nodig hebben.

Meer vergroening in de staten zorgt voor meer kleur, een aangename leefomgeving en meer biodiversiteit. Bovendien geven geveltuinen en straattuinen koelte en schaduw in de zomer en zorgen ervoor dat water opgenomen kan worden in de bodem.

In nieuw aangelegde straten stelt de gemeente Kontich plantvakken ter beschikking aan haar inwoners. De inwoners mogen de plantvakken in beheer nemen als geveltuin of als straattuin.

In bestaande straten kunnen inwoners eveneens een deel van het voetpad omvormen tot geveltuin.

Het aanleggen, beplanten en onderhouden van bovenvermeld groen kan volgens de voorwaarden bepaald in dit reglement.

Bevoegdheid

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 40. § 3: De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

Juridische Grond(en)

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

Inspraak en advies

In sommige straten is er echter weinig plaats voor groen. Het is waardevol om op deze plekken toch wat groene ruimte te maken. Een geveltuin is een minituin langs de gevel van woningen op het openbaar domein.

Waarom zijn geveltuinen zo belangrijk:

  • Een kleine geveltuin kan niet de impact van een tuin of park evenaren ,toch hebben geveltuinen veel positieve effecten op een omgeving.
  • Door geveltuinen ziet een straat er verzorgd uit en voelen mensen zich prettiger en veiliger.
  • Geveltuinen vervullen een functie voor voorbijgaande vogels en insecten. Vogels kunnen even schuilen, insecten kunnen bijtanken bij bloeiende planten. Het zijn kleine oases in de gemeentewoestijn.
  • Geveltuinen zijn plekken waar regenwater de grond in kan trekken. Bij een niet te groot dakoppervlak kan de regenpijp in de geveltuin worden afgekoppeld of op een regenwaterton worden aangesloten.
  • De planten in de geveltuin verdampen water en dragen dus bij aan het koeler maken van de gemeente. Hoe meer geveltuinen, hoe beter het werkt.
  • Met een geveltuin maken mensen een kleine buffer tussen hun woning en de publieke ruimte. Daardoor nemen ze verantwoordelijkheid en laten ze met een mooi verzorgde geveltuin iets van zichzelf zien. Vaak komen er ook zitbanken, wat de contacten in de wijk kan verbeteren.

Waarom straattuinen:

Ook wie echt graag in Kontich woont, ervaart de omgeving als veel aangenamer als er hoekjes groen bij komt. Groen zal u zelfs opfleuren! Studies hebben bewezen dat de natuur een ontspannend effect heeft en zo hyperactiviteit, stress en depressies bestrijdt. Deze positieve effecten wegen nog meer door als u zelf tuiniert: uw zintuigen ontwaken en u krijgt verbinding met levende materie en met het ritme van de wisseling der seizoenen. Redenen genoeg dus om zelf aan de slag te gaan! Door bewoners te stimuleren en zich over een grotere straattuin te ontfermen maken we Kontich diverser en gezelliger. Dit groen zorgt voor gezelligheid en brengt mensen samen.

Minder HEET in de zomer:

Een straat zonder plantengroei wordt in de zomer al snel snikheet. Naakte muren en asfalt absorberen de hitte, wat de omgevingstemperatuur doet stijgen en “hitte-eilanden” creëert. Planten zorgen voor een microklimaat. Door te transpireren behouden ze een vochtigheidsgraad die de atmosfeer helpt afkoelen en het uitdrogende effect van de wind vermindert. U kunt weer ademen!

Gezondere LUCHT EN minder KOOLSTOF:

De vochtigheid die de planten produceren, draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit. Een te droge lucht bevordert de verspreiding van pollen, stof en giftige deeltjes. Nog beter is dat de planten bepaalde vluchtige organische stoffen vasthoud of absorbeert. En om zich te ontwikkelen gebruiken de planten een deel van de koolstof in de lucht en geven ze zuurstof af. Dat komt goed uit, want vooral in een stedelijke omgeving is dit nodig.

Minder OVERSTROMINGEN:

In een stedelijke omgeving is de grond steeds meer gebetonneerd, zodat het water niet langer op natuurlijke wijze kan doorsijpelen. Tijdens zware regenbuien stroomt het water dan als een waterval door de riolen. Die kunnen overlopen en hele wijken onder water zetten. Als er meer planten zijn, wordt het debiet vertraagd en wordt een deel van het regenwater opgeslorpt. Bovendien fixeert de vegetatie bepaalde vluchtige organische stoffen. Daardoor verbetert de kwaliteit van het water dat doorsijpelt in de grond of dat wordt geloosd in de waterlopen.

Meer NATUUR:

Dieren en planten kunnen echt niet zonder natuurlijke ruimte om te leven, zich te voeden, zich voort te planten en zich van het ene gebied naar het andere te verplaatsen. En wanneer menselijke activiteiten te veel plaats innemen, overleven bepaalde soorten niet: dat is vandaag het geval in de meeste grootsteden. Door straten te beplanten, kunnen verschillende groene ruimten onderling worden verbonden en kan een ecologisch netwerk in stand worden gehouden: vlinders, lieveheersbeestjes en vogels nemen opnieuw hun intrek in onze wijken.

GEZELLIGER:

In een groene straat voelen we ons veiliger. Planten hebben een positief effect op ons gedrag. Maar bovenal helpt straattuinieren om banden te smeden met de buren: mensen blijven staan om met elkaar te praten, wisselen plannen uit, bewonderen het resultaat en gaan samen aan het schoffelen. Wie samen activiteiten onderneemt, voelt zich uiteindelijk ook minder alleen. Samen of met uw buren kunt u zelfs een nieuwe straattuin realiseren.

Publieke stemming
Aanwezig: Peter Lambrechts, Bart Seldeslachts, Luc Abrams, Marleen Van den Eynde, Wim Claes, Willem Wevers, Sophie Baeckelmans, Cindy Vanbaeden, Ronny Roofthooft, Ann Dierickx, Mia Wauters, Anja Poortmans, Yvonne De Ridder, Guido Daelemans, Walter Claes, Fons Francken, Luc Blommaerts, Begga Van linden, Marc Van den Brande, Eric Van den Eynde, Felicia Van Thuyne, Marc Bellinkx, Wim Annaert, Joost Fillet, Marjan De Nayer, Kizzy Rombaut
Voorstanders: Peter Lambrechts, Bart Seldeslachts, Luc Abrams, Marleen Van den Eynde, Wim Claes, Willem Wevers, Sophie Baeckelmans, Cindy Vanbaeden, Ronny Roofthooft, Ann Dierickx, Mia Wauters, Anja Poortmans, Yvonne De Ridder, Guido Daelemans, Walter Claes, Fons Francken, Luc Blommaerts, Begga Van linden, Marc Van den Brande, Eric Van den Eynde, Felicia Van Thuyne, Marc Bellinkx, Wim Annaert, Joost Fillet, Marjan De Nayer
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Enig artikel.

De gemeenteraad keurt het nieuw reglement voor het aanleggen en beheren van een geveltuin en van een straattuin goed.