De voorzitter opent de zitting op 15/01/2024 om 20:01.
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd op 21 januari 2019, in het bijzonder art. 41.
Geen publieksvragen.
Op 15 januari 2024 liet raadslid Marc Bellinkx de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester en de algemeen directeur per e-mail weten dat hij vanaf die dag als onafhankelijk raadslid wenst te zetelen. De e-mail bevindt zich in bijlage van dit agendapunt.
Als gevolg hiervan kan raadslid Bellinkx niet langer effectief lid zijn van de raadscommissie ondersteuning.
Raadslid Bellinkx is ook lid van de gemeentelijke deontologische commissie, evenals die van het OCMW. Elke fractie moet een vertegenwoordiger hebben in de deontologische commissies. Die vertegenwoordiger hoeft echter geen raadslid te zijn en hoeft dus ook geen lid van de fractie te zijn. Stel dat de vertegenwoordiger van de fractie echter als onafhankelijke zou gaan zetelen, dan kan dat wel leiden tot een beslissing van de fractie om toch een nieuwe vertegenwoordiger aan te duiden (i.p.v. de onafhankelijke).
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017:
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Enig artikel.
De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van raadslid Marc Bellinkx, waarin hij meldt dat hij vanaf 15 januari 2024 wil zetelen als onafhankelijk raadslid en dus niet langer deel uitmaakt van de fractie Dorpslijst Sander.
Op 18 december 2023 vond een gemeenteraad plaats waarvan de notulen en het zittingsverslag in een volgende zitting moeten worden goedgekeurd.
De notulen zijn terug te vinden in bijlage, het zittingsverslag werd gepubliceerd op de gemeentewebsite en is raadpleegbaar via https://kontich.notubiz.be/
Art. 32 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Enig artikel.
De notulen en het zittingsverslag van de gemeenteraad van 18 december 2023 worden goedgekeurd.
De gemeenten Aartselaar, Edegem, Hove, Kontich en Lint voerden recent gemeentelijke administratieve sancties in voor de bestraffing van beperkte snelheidsovertredingen, zoals voorzien in artikel 29quater van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer (WVW). Bij gemeenteraadsbesluiten van 17 oktober 2022 (Aartselaar), 24 oktober 2022 (Edegem), 27 september 2022 (Hove), 17 oktober 2022 (Kontich) en 25 oktober 2022 (Lint) werd door de lokale besturen hiertoe beslist (GAS 5). Doordat de gemeenten de bestuurlijke afhandeling van de beperkte snelheidsovertredingen invoeren, kunnen deze overtredingen niet langer strafrechtelijk worden vervolgd. De gemeenten zijn gebonden aan de voorwaarden en procedure, zoals bepaald in het artikel 29 quater WVW. Eén van de voorwaarden is dat de beperkte snelheidsovertredingen dienen te worden vastgesteld met automatisch werkende en door de lokale overheid gefinancierde toestellen. Dit kunnen zowel bemande als onbemande camera’s betreffen die (tijdelijk) vast en/of mobiel kunnen zijn. Er is door de lokale besturen onder meer geopteerd voor handhaving via trajectcontrole. Bij trajectcontroles worden vaste ANPR-camera’s (automatic number plate recognition of automatische nummerplaatherkenning) ingezet om de gemiddelde snelheid over een langere afstand te meten. De camera’s registreren elk voertuig dat de toegelaten maximumsnelheid overschrijdt en sturen de gecapteerde gegevens naar de backoffice van de politiezone. De wegverkeerswet schrijft immers voor dat de vaststellingen van de inbreuken waarop een gemeentelijke administratieve sanctie van toepassing is door bevoegde medewerkers van de politie moeten worden verwerkt tot ze opgehaald worden door de sanctionerend ambtenaar.
De wet op het politieambt legt sinds 25 mei 2018 het kader vast voor de plaatsing en het gebruik van ANPR camera’s door de politiediensten. Een politiezone kan ANPR camera’s gebruiken op zichtbare wijze op het grondgebied dat onder zijn bevoegdheid valt in het kader van opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie na principiële toestemming van de gemeenteraad.
Zo beschikt de korpschef sinds 2022 over een toestemming van de gemeenteraad om ANPR in te zetten op het grondgebied van de PZ HEKLA . De Korpschef kreeg toen toestemming voor volgende ANPR-locaties:
Door de gemeente Kontich worden in navolging hiervan ANPR camera’s met trajectcontrole in kader van GAS 5 geplaatst, meer bepaald op volgende opstelplaatsen:
Portaal ID |
Adres |
Afstand traject |
5349ANT005A |
Ferdinand Maesstraat |
514m |
5349ANT006A |
Ferdinand Maesstraat |
514m |
5349ANT011A |
Holle Weg |
325m |
5349ANT013A |
Kapelstraat |
325m |
5349ANT020A |
Altenastraat |
670m |
5349ANT021A |
Edegemsesteenweg |
670m |
5349ANT024A |
Helenaveldstraat |
700m |
5349ANT025A |
Helenaveldstraat |
700m |
Het gaat enerzijds om de inzet van ANPR camera’s op het grondgebied van de PZ HEKLA, die door PZ HEKLA en de gemeente gebruikt zullen worden bij de handhaving van trajectcontrole (GAS 5). PZ HEKLA wenst de camera’s tevens in te zetten in uitvoering van de opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie, zoals bepaald in de WPA en mits de beperkingen die de WPA oplegt. De korpschef vraagt conform de procedure in de WPA aan de gemeenteraad toestemming voor het (politioneel) gebruik van deze vaste intelligente camera’s, zichtbaar, van het type ANPR (automatic number plate recognition of automatische nummerplaatherkenning), in de niet-besloten plaats op het grondgebied van de gemeente Kontich.
Artikel 25/4 Wet op het politieambt bepaalt dat een politiedienst camera's kan gebruiken overeenkomstig artikel 25/3 na voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad, wanneer het gaat om een politiezone.
Artikel 1.
Aan de politiezone HEKLA wordt een principiële toestemming gegeven voor het gebruik van intelligente camera’s van het type ANPR, op zichtbare wijze, op het grondgebied van de gemeente Kontich op volgende locaties:
Art. 2.
Een afschrift van deze principiële toestemming wordt overgemaakt aan de korpschef van de politiezone HEKLA. De beslissing tot toestemming wordt ter kennis gebracht van de Procureur des Konings.
Het budget van de gemeente Kontich voor het dienstjaar 2024, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2023.
In het budget 2024 :
Het voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen.
Artikel 1.
De gemeenteraad besluit :
Art. 2.
De gemeenteraad besluit deze beslissing over te maken aan de Gouverneur van de provincie Antwerpen.
In bijlage de begroting 2024 en bijhorende motivatienota van de brandweer Zone Rand.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 41
Werkingstoelage 2024 : .828.337,00 euro
Investeringstoelage 2O24 : 244.002,00 euro
Artikel 1
De gemeentelijke werkingstoelage aan de brandweer Zone Rand dienstjaar 2024 bedraagt 828.337,00 euro.
Art. 2.
De gemeentelijke investeringstoelage aan de brandweer Zone Rand dienstjaar 2024 wordt vastgesteld op 244.002,00 euro.
Art. 3.
Afschrift van huidige beslissing wordt overgemaakt aan de financieel directeur van de gemeente Kontich en de financieel beheerder van de brandweer Zone Rand.
Het huidig retributiereglement loopt tot 31 december 2025.
Vanaf 15 januari 2024 zijn er elektronische vreemdelingenkaarten voor kinderen onder 12 jaar beschikbaar. Dit product bestond voordien nog niet.
Niet-Belgische kinderen onder de 12 jaar kregen voordien een gratis kartonnen kaartje van de gemeente.
Nu zij ook een elektronische kaart kunnen aanvragen, dienen deze prijzen ook vastgelegd te worden.
Er is een verschil in de productiekost tussen de A,B,K,L kaarten en de EU,F,M kaarten. Werken met 2 verschillende prijzen zou het echter verwarrend maken aan het loket.
We stellen daarom voor om 1 prijs te nemen voor alle kaarten zodat er geen onderscheid in gemaakt wordt.
De productiekosten voor alle identiteitskaarten en verblijfskaarten stijgen vanaf 1 januari 2024. Hierdoor zijn de prijzen die wij vragen voor deze producten soms maar net
boven de productiekost of zelfs een stuk lager dan de effectieve productiekost.
Daarom willen we onze prijzen mee aanpassen vanaf 16 januari 2024.
Volgens artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur stelt de gemeenteraad de reglementen vast.
Artikel 1.
Het retributiereglement "Belasting op de afgifte van administratieve stukken" vervangt het oude reglement vanaf 16 januari 2024.
Art. 2.
De gemeenteraad keurt het nieuwe retributiereglement voor administratieve stukken goed.
Retributiereglement "Belasting op de afgifte van administratieve stukken 2024 - 2025"
Gelet op het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenbeslechting van provincie- en gemeentebelastingen
Gelet op de wetgeving en de regelgeving inzake de afgifte van elektronische identiteitskaarten.
Overwegende dat de gemeente facturen ontvangt voor de aanmaak en/of aankoop van administratieve stukken en het afleveren van administratieve stukken arbeidsintensief is, het daarom verantwoord is deze kosten te verhalen op de begunstigde van het administratief stuk
Overwegende dat de financiële toestand van de gemeente de invoering vergt van alle rendabele belastingen;
BESLUIT
Art. 1.- Er wordt voor een periode van 16 januari 2024 tot 31 december 2025 een belasting gevestigd op het afleveren door het gemeentebestuur van allerhande administratieve stukken.
De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon aan wie het stuk wordt afgeleverd.
Art. 2.- Het bedrag van het administratief stuk wordt als volgt bepaald:
1° op de afgifte van reispassen
- 70 euro voor een nieuwe reispas (+18j) afgeleverd volgens de gewone procedure
- 40 euro voor een nieuwe reispas (-18j) afgeleverd volgens de gewone procedure
- 260 euro voor een nieuwe reispas (+18j) afgeleverd volgens de dringende procedure
- 230 euro voor een nieuwe reispas (-18j) afgeleverd volgens de dringende procedure
- 330 euro voor een nieuwe reispas (+18j )afgeleverd volgens de superdringende procedure
- 300 euro voor een nieuwe reispas (-18j) afgeleverd volgens de superdringende procedure
- 350 euro voor een nieuwe reispas (+18j )afgeleverd volgens de superdringende procedure via de FOD Buitenlandse Zaken
- 320 euro voor een nieuwe reispas (-18j) afgeleverd volgens de superdringende procedure via de FOD Buitenlandse Zaken
2° op de afgifte van rijbewijzen
- 25 euro voor een rijbewijs
3° op de afgifte van elektronische identiteitskaarten
- 10 euro bij de gewone procedure voor de afgifte van een Kids-ID
- 15 euro bij de gewone procedure voor de afgifte van een elektronische vreemdelingenkaart voor kinderen onder 12 jaar
- 25 euro bij de gewone procedure voor de afgifte van een elektronische identiteitskaart of elektronische vreemdelingenkaart (eID, eVK,) met of zonder biometrie
- 130 euro bij de dringende procedure voor de afgifte van een eID of eVK of Kids-ID of vreemdelingenkaart voor kinderen onder 12 jaar
- 170 euro bij de dringende procedure voor de afgifte van een elektronische identiteitskaart of elektronische vreemdelingenkaart via de FOD Binnenlandse zaken
- 150 euro bij de dringende procedure voor de afgifte van een Kids-ID via de FOD Binnenlandse zaken
Art. 3.- § 1.- Worden van de belasting, behoudens deze vermeld in artikel 2, 4° betreffende de afgifte van elektronische identiteitskaarten, vrijgesteld:
- de stukken die in uitvoering van een wet of van gelijk welk reglement van de administratieve overheid door het gemeentebestuur kosteloos moeten worden afgeleverd:
- de stukken die afgeleverd worden aan behoeftige personen; de behoeftigheid wordt door ieder overtuigend bewijsstuk aangetoond;
- de machtigingen betreffende godsdienstige of politieke manifestaties;
- de machtigingen betreffende activiteiten die als dusdanig reeds het voorwerp uitmaken van een belasting of retributie ten voordele van de gemeente;
- de stukken die afgeleverd worden aan de gerechtelijke of administratieve overheden.
Art. 4.- Worden eveneens van de belasting vrijgesteld, behoudens deze vermeld in artikel 2, 4°, de bescheiden welke sommige personen nodig hebben wanneer ze voor een betrekking solliciteren.
Deze vrijstelling geldt enkel ten voordele van al dan niet uitkeringsgerechtigde werklozen, pas afgestudeerden, laatstejaarsstudenten, leerlingen van het laatste jaar secundair onderwijs en werkzoekende personen, wier enig inkomen een leefloon is.
De belanghebbende personen dienen zelf het bewijs te leveren dat ze voor de vrijstelling in aanmerking komen en dat de bescheiden waarvoor zij de belastingvrijstelling vragen, bij het solliciteren nodig zijn.
Art. 5.- De belasting is niet toepasselijk op de afgifte van stukken welke krachtens een wet, een koninklijk besluit of een overheidsverordening reeds aan de betaling van een recht ten behoeve van de gemeente onderworpen zijn.
Uitzondering wordt gemaakt voor de rechten welke de met het afgeven van reispassen belaste gemeenten ambtshalve toekomen en die voorzien zijn in de tarieven, gevoegd bij de wet op de consulaire en kanselarijrechten.
Art. 6.- De invordering van deze belasting gebeurt contant.
Onderhavige opdracht heeft als voorwerp het sluiten van een raamovereenkomst voor het leveren van ecologische onderhoudsproducten en schoonmaakmaterialen voor een periode van 4 jaar.
De opdracht is opgedeeld in twee percelen:
Perceel 1 “Specifieke producten eigen aan een zwembad omgeving"
Perceel 2 “Gebouweigen schoonmaakproducten”
Het betreft schoonmaakproducten voor dagelijks gebruik en producten voor periodiek gebruik. Aan de schoonmaakproducten worden strenge milieueisen gesteld. Voor de schoonmaak wordt gewerkt met ecologische producten.
De ecologische schoonmaakproducten worden beoordeeld op het voldoen aan de criteria van het Europees Ecolabel of het Nordic Swan-label of gelijkaardig. Bewijslast ligt bij de inschrijvers.
Een aankoopcentrale is een aanbestedende overheid die gecentraliseerde aankoopactiviteiten en eventueel aanvullende aankoopactiviteiten verricht. De aanbestedende overheid die beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren. Deze aansluiting verplicht de gemeente niet tot een effectieve plaatsing van een opdracht. Als aangeslotene bij de aankoopcentrale kan de gemeente rechtstreeks opdrachten plaatsen bij de opdrachtnemer, conform het bestek, aan wie de aankoopcentrale de opdracht heeft gegund.
De gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daarvoor algemene regels vaststellen (art. 40, §2 Decreet over het Lokaal Bestuur), eventueel samen te lezen met artikel 41 Decreet over het Lokaal Bestuur.
1. Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen
2. Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
3. Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
4. Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies
5. Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB), Welzijnswet en Codex over het welzijn op het werk
6. Wet van 11 februari 2013 tot vaststelling van sancties en maatregelen voor werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen
Artikel 1.
De gemeenteraad neemt kennis van de aankoopcentrale van AGB Kontich voor de plaatsing van de opdracht 'Raamcontract voor schoonmaakproducten en schoonmaakmaterialen'.
Art. 2.
De gemeenteraad gaat akkoord met onderhavige lastvoorwaarden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, als ook de gunningswijze.
Art. 3.
De gemeenteraad gaat akkoord dat het Autonoom Gemeentebedrijf Kontich optreedt als aankoopcentrale in naam van de gemeente, en treedt toe tot desbetreffende aankoopcentrale.
In september 2023 werden het voorlopig ontwerp van het regionaal mobiliteitsplan en het plan-MER voorlopig vastgesteld door de Vervoerregioraad Antwerpen. Het openbaar onderzoek loopt van 31 oktober tot 29 december 2023. Aan de gemeenteraden wordt gevraagd advies te geven (periode van 90 dagen: 18 oktober 2023– 17 januari 2024).
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017; Art. 40-41
Artikel 1.
Het ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan van de Vervoerregio Antwerpen en ontwerp plan-MER worden goedgekeurd.
Art. 2.
De gemeente vraagt extra aandacht voor volgende punten:
Art. 3.
Dit besluit wordt overgemaakt aan de Vervoerregio Antwerpen.
1. vraag van raadslid Marc Van den Brande: In het college van 19 december 2023 werd een omgevingsaanvraag geweigerd voor een windturbine aan de Duffelsesteenweg. Het college ging in tegen het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar, die het wel zou vergunning mits een bijzondere milieuvoorwaarde. In het verslag van het college lees ik verschillende argumenten om de vergunning te weigeren, waarvan ik er enkele opsom. Men is van oordeel dat het om een landschappelijk waardevol agrarisch gebied gaat, het college wijst op de nabijheid van een beschermd dorpsgezicht en natuurgebied en verder heeft men het ook over de hoogte van de winturbine en de veronderstelling dat de nabije hoogspanningsmasten die nog groter zijn zullen verdwijnen en dat de leidingen ondergronds zullen worden gebracht. Die argumentatie lijkt ons voor discussie vatbaar. In het besluit van de ambtenaar staat dat het project niet gelegen is binnen een bescherm dorpsgezicht, maar als je rekening moet houden met de nabijheid: hoever reikt dat? Het lijkt ons ook onwaarschijnlijk dat de leidingen onder de grond zullen gebracht worden, bij het Ventilusproject is dit niet gelukt. En nu zegt men hier dat er geen windmolen kan staan, die trouwens minder hoog is dan de 380 kilovoltlijn. Maar wij hebben natuurlijk minder teksten dan het college. Om de discussie beter te kunnen voeren in de toekomst, vragen wij om inzage te krijgen in de betreffende adviezen en bezwaren.
Raadslid Marc Bellinkx: Ik wil ook graag inzage, want ik denk dat het gaat over klassieke horizontale windturbines, terwijl er ook verticale types bestaan die heel wat bezwaren kunnen wegnemen. Men beschouwt de driewiekige horizontale windturbine als de oplossing, maar die geven specifieke problemen. Enkele jaren geleden kwam er op de milieuraad iemand spreken over de verticale turbine, die veel problematieken van de horizontale wegneemt. Misschien kan dit een oplossing bieden.
Schepen Sophie Baeckelmans gaat de nodige documenten bezorgen. Verder gaat het over een particulier dossier, waardoor het moeilijk op de gemeenteraad besproken kan worden.
Aanvullend wijst burgemeester Bart Seldeslachts op de mogelijkheid tot inzage in dit dossier via de wet over openbaarheid van bestuur. Het college heeft zich gebaseerd op alle adviezen en bezwaren die er zijn in het dossier. We hebben een aantal bezwaren weerhouden. Het voorstel van de ambtenaar was om niet te weerhouden, wij hebben het na discussie wel weerhouden met een aantal argumenten die ook in de collegebeslissing zijn weergegeven. We maken ons ook een aantal bezwaren eigen in de beslissing. Het ondergronds brengen van de leidingen zal inderdaad vermoedelijk niet snel gebeuren, maar we hebben het moeten bekijken (Marc Van den Brande maakte tijdens een raad zelf de opmerking om het te onderzoeken). Het oordeel van het college was: het is niet omdat er nu een verstoring is, dat je daarom bijkomende verstoring de facto moet toestaan. Dat moet geval per geval bekeken worden en hier heeft het college dus besloten om geen vergunning te geven.
Raadslid Marc Van den Brande: Ik heb dit inderdaad bepleit. Er zijn technische mogelijkheden om de 70 kilovoltlijn na verloop van tijd ondergronds te leggen en dat biedt perspectief. Maar rond de 380 kilovoltijn wordt er in het meerjarenplan van Elia gezegd dat er een vierde lijn zou bijkomen. We moeten ons afvragen wat we dan gaan doen.
2. vraag van raadslid Joost Fillet in verband met het lopend openbaar onderzoek voor de Romeosite aan de Duffelsesteenweg 165. Zullen er sociale woningen in het gebouwencomplex of in de vergunning worden opgenomen?
Schepen Sophie Baeckelmans antwoordt: We hebben dit 2 weken geleden op het college besproken en dat wordt opgenomen met de ontwikkelaar. Momenteel zit dit nog niet in de planning, maar er wordt op aangedrongen.
Schepen Cindy Vanbaeden voegt toe: We hebben op 3 januari kennis genomen van dit openbaar onderzoek op het college. Ik heb eerder ook al de vraag gesteld om sociale woningen toe te voegen, maar er werd toen anders over beslist. Het is niet onze eigendom. Daarom hebben we nu, met het openbaar onderzoek, gevraagd of er een mogelijkheid is tot samenwerking, in welke hoedanigheid dan ook, voor onze sociale doelgroep. Ik wacht nog op antwoord.
Raadslid Wim Annaert voegt toe: Je zou dit als voorwaarde of amendement kunnen opwerpen in het openbaar onderzoek.
Raadslid Joost Fillet antwoordt: Het is de eigendom van de politiezone geweest en ik heb daar vaak geïnterpelleerd om te zorgen dat deze eigendom zou verkocht worden aan sociale huisvestingsmaatschappijen of onder voorwaarde van sociale invulling. Dit werd steevast afgeblokt op niveau van de politiezone, met als argument dat de gemeente Kontich dit maar moest oplossen achteraf. Als wij dit als verkopende partij beter hadden aangepakt, dan waren we zeker van een (eventueel gedeeltelijke) sociale invulling, terwijl we nu afhankelijk zijn van de goodwill van de ontwikkelaar. Bijkomende vraag: aan welke capaciteit denkt u als u die vraagt stelt?
Burgemeester Bart Seldeslachts antwoordt: We zitten aan de start van een openbaar onderzoek. Die mensen hebben het recht om een vergunning aan te vragen voor hun eigendom. We zullen dit bekijken, net zoals alle andere dossiers. Je kan bij de start van een openbaar onderzoek geen voorwaarden opleggen. We zijn wel in gesprek met de eigenaar over de plannen, maar het staat iedere eigenaar vrij aan te vragen wat hij wilt. Pas op het einde van de rit buigen we ons over het al dan niet vergunnen. Je mag niet verwachten van ons dat we in een lopend dossier gaan zeggen wat er moet gebeuren.
Schepen Cindy Vanbaeden beaamt dit: We kunnen de vraag stellen en we hebben op die manier al zaken kunnen bestelligen in deze legislatuur. Ik geloof dat het hier om 13 appartementen gaat, maar elke woning of appartement is een pluspunt. We zullen zeker pleiten in het college om de vraag te stellen. Deze legislatuur hebben er al een aantal ontwikkelaars hun goodwill getoond, dus ik blijf hoopvol.
Er zijn 2 mondelinge vragen.
De voorzitter sluit de zitting op 15/01/2024 om 20:59.
Namens Gemeenteraad,
Kizzy Rombaut
Algemeen directeur
Peter Lambrechts
Voorzitter