Terug
Gepubliceerd op 17/05/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 15/05/2023 - 20:00

Premiereglement energiebesparende maatregelen - Goedkeuring

Aanwezig: Peter Lambrechts, Voorzitter
Bart Seldeslachts, Burgemeester
Luc Abrams, Marleen Van den Eynde, Wim Claes, Willem Wevers, Sophie Baeckelmans, Cindy Vanbaeden, Schepenen
Ronny Roofthooft, Ann Dierickx, Mia Wauters, Anja Poortmans, Yvonne De Ridder, Guido Daelemans, Walter Claes, Fons Francken, Luc Blommaerts, Begga Van linden, Marc Van den Brande, Eric Van den Eynde, Felicia Van Thuyne, Marc Bellinkx, Wim Annaert, Joost Fillet, Marjan De Nayer, Raadsleden
Kizzy Rombaut, Waarnemend algemeen directeur
Verontschuldigd: Marion De Bock, Raadslid
Afwezig: Nele Van der Spiegel, Raadslid
Feiten en context

In het kader van het klimaatactieplan wordt een nieuw premiereglement met betrekking tot energiebesparende maatregelen opgesteld. Het premiereglement van 2018 is niet meer in lijn met de ambities die worden geformuleerd in het klimaatactieplan daardoor is het aan vernieuwing toe.

Met het nieuwe premiereglement energiebesparende maatregelen wordt het huidige ‘subsidiereglement voor energiebesparende en renoverende maatregelen’ van 19 november 2018 opgeheven. Dit heeft concreet impact op volgende premies:

  • Premie energie- en renovatieaudit 
  • Premie energie- en renovatieaudit voor sociale doelgroep
  • Premie passiefhuis
  • Premie renovatie tot omvorming naar een BEN-woning
  • Premie thermische zonne-installatie
  • Premie ventilatiesystemen met warmterecuperatie
  • Premie warmtesysteem

Zodra het nieuwe premiereglement in werking treedt zullen bovenstaande premies worden opgeheven.

In het klimaatactieplan formuleren we de ambitie om de renovatiesnelheid te verhogen zodat tegen 2050 alle woningen in Kontich een energielabel A bezitten. Om deze ambitie mogelijk te maken moeten we inwoners aanmoedigen om doordacht te gaan renvoren met het oog op het behalen van dat A-label. Nog te vaak worden energiebesparende maatregelen uitgevoerd zonder dat er een totaalaanpak in het achterhoofd wordt gehouden. Om onze ambities van 2050 te behalen is het belangrijk dat we inzetten op die totaalaanpak en dat we iedereen meekrijgen in deze ambitie. Daarnaast moeten we er ook voor zorgen dat we niemand achterlaten in onze klimaatambities en dat energetische renovaties betaalbaar zijn voor iedereen. Dit vertalen we door in het premiereglement in te zetten op volgende twee uitgangspunten:

  1. We zetten maximaal in op BENOvatiecoaching
  2. Het premiereglement is gericht op inwoners met een lager inkomen en verhuurders van betaalbare woningen.

Inwoners die gebruik maken van een benovatiecoach en binnen de doelgroep vallen kunnen een premie aanvragen voor volgenden energie besparende maatregelen: 

  • Dakisolatie 
  • Buitenmuurisolatie 
  • Vloerisolatie
  • Hoogrendementsbeglazing
  • Zonneboiler en warmtepompboiler
  • Warmtepomp 

Hiermee schakelen we de maatregelen waarvoor een premie verkregen kan worden grotendeels gelijk met de Vlaamse Mijn VerbouwPremie. 

Bevoegdheid

Art. 41, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Juridische Grond(en)
  • Gemeenteraadsbeslissing van 19 oktober 2021 ondertekening burgemeestersconvenant 2030 - Goedkeuring
  • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
 
Argumentatie

Vanaf 2023 zullen alle woningen en appartementen die bij aankoop een label-E of F hebben, verplicht gerenoveerd moeten worden tot een label-D of beter. Die renovatie moet binnen de vijf jaar na de aankoop voltooid zijn. Die nieuwe verplichting maakt het premiereglement, dat gericht is op de laagste inkomenscategorieën, extra relevant. Namelijk omdat alle nieuwe eigenaars van energie-inefficiënte woningen vanaf 2023 zullen gaan renoveren. Met dit nieuwe premiereglement zorgen we ervoor dat die renovaties op doordachte manier gebeuren met het oog op het behalen van een A-label in plaats van de minimale verplichting. Door enkel een premie te geven aan inwoners die zich laten begeleiden door een een BENOvatiecoach, zorgen we ervoor dat iedere renovatie een benovatie (beter renoveren) wordt.

Daarnaast blijkt uit onderzoek van Climact in opdracht van BBL dat 40% van de woningeigenaars te weinig budget heeft om aan een energetische renovatie te beginnen ondanks de bestaande premies. Daarom geven we als Lokaal Bestuur een bijkomende premie bovenop de bestaande mijnverbouwpremie en geven we mensen de tijd om de renovatie te spreiden over een periode van 5 jaar. Door de doelgroep te beperken tot inwoners die vallen onder de laagste inkomenscategorie van de Mijn VerbouwPremie focussen we op de inwoners die en bijkomende premie het meeste nodig hebben. Naast inwoners uit de laagste inkomenscategorie kunnen ook verhuurders in aanmerking komen voor de premie indien ze aantonen dat hun woning aan een betaalbare verhuurprijs of via een sociale woonmaatschappij wordt verhuurd. Hiermee willen we het aanbod van kwalitatieve en betaalbare woningen vergroten in Kontich.

De energetische maatregelen waarvoor een premie verkregen kan worden, komen grotendeels overeen met de Mijn VerbouwPremie . Hierdoor zal onze premie werken als een hefboom bovenop de bestaande premies. De focus in deze energetische maatregelen ligt op isolerende maatregelen. Stap één in een energetische renovatie is altijd het aanpakken van de buitenschil, pas wanneer het energieverbruik verlaagd wordt door het isoleren van de woning gaan we na welke energiebesparende technieken kunnen worden toegepast. Indien alle daken in Kontich geïsoleerd zouden zijn tot een U-waarde van 0,24 W/m²K betekent dit een CO2 reductie van 5.333 ton per jaar of ruim 4% van onze totale uitstoot. Dit voorbeeld geeft aan dat we nog veel winst kunnen realiseren door in te zetten op isolatie. Om deze reden vormen de isolerende maatregelen de basis van het premiereglement. Daarnaast worden ook warmtepompen en warmtepomp-/ zonneboilers opgenomen in het reglement.

Het premiereglement wordt jaarlijks geëvalueerd. Met de jaarlijkse evaluatie willen we nagaan of de premiebedragen in lijn liggen met de werkelijke kost van de uitgevoerde energetische maatregelen. De bedoeling is namelijk dat energetische renovaties betaalbaar worden voor onze doelgroep. In de tweede plaats evalueren we ook ieder jaar hoeveel aanvragen we binnen krijgen. Hierbij gaan we na of we de juiste doelgroep bereiken en of we de inkomensgrenzen moeten aanpassen.

Inspraak en advies

Er werd een advies gevraagd aan de milieuraad. Zij leggen de nadruk op eenvoudige communicatie en het gebruik van concrete voorbeelden wanneer we het premiereglement communiceren naar de inwoners. Dit advies wordt meegenomen bij de verder uitwerking van het reglement.

Financiële weerslag - BBC

Er wordt een budget vrijgemaakt van 192.500 euro tot 2030, dit betekent 24.062 euro per jaar. De werkelijke financiële weerslag is afhankelijk van het aantal premie aanvragen. Het budget wordt voorzien binnen de klimaatlening die werd aangegaan voor de uitvoering van het klimaatactieplan.

Publieke stemming
Aanwezig: Peter Lambrechts, Bart Seldeslachts, Luc Abrams, Marleen Van den Eynde, Wim Claes, Willem Wevers, Sophie Baeckelmans, Cindy Vanbaeden, Ronny Roofthooft, Ann Dierickx, Mia Wauters, Anja Poortmans, Yvonne De Ridder, Guido Daelemans, Walter Claes, Fons Francken, Luc Blommaerts, Begga Van linden, Marc Van den Brande, Eric Van den Eynde, Felicia Van Thuyne, Marc Bellinkx, Wim Annaert, Joost Fillet, Marjan De Nayer, Kizzy Rombaut
Voorstanders: Peter Lambrechts, Bart Seldeslachts, Luc Abrams, Marleen Van den Eynde, Wim Claes, Willem Wevers, Sophie Baeckelmans, Cindy Vanbaeden, Ronny Roofthooft, Ann Dierickx, Mia Wauters, Anja Poortmans, Yvonne De Ridder, Guido Daelemans, Luc Blommaerts, Begga Van linden, Marc Van den Brande, Eric Van den Eynde, Felicia Van Thuyne, Marc Bellinkx, Wim Annaert, Joost Fillet, Marjan De Nayer
Onthouders: Walter Claes, Fons Francken
Resultaat: Met 23 stemmen voor, 2 onthoudingen
Besluit

Artikel 1.

De gemeenteraad keurt het vernieuwde premiereglement m.b.t. energiebesparende maatregelen goed. 

Art. 2.

Zodra het nieuwe premiereglement in werking gaat zal het ‘subsidiereglement voor energiebesparende en renoverende maatregelen’ van 19 november 2018 opgeheven worden.